Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.7°C15.2°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.6°C12.3°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
12.0°C13.8°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C13.3°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
5 °C
4.9°C9.0°C
0 BF 100%
Νοσοκομείο Μεταξά / Παύεται από τα καθήκοντά του ο διοικητής μετά τις καταγγελίες για τις χημειοθεραπείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομείο Μεταξά / Παύεται από τα καθήκοντά του ο διοικητής μετά τις καταγγελίες για τις χημειοθεραπείες

Λογότυπο του νοσοκομείου Μεταξά σε ρόμπα γιατρού
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παύεται από τα καθήκοντά του ο διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί καταγγελία των εργαζομένων για αναβολή χημειοθεραπειών λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και ρεπορτάζ του Έθνους, σύμφωνα με το οποίο, εδώ και μήνες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντοπίσει σοβαρότατες παρατυπίες και παραλείψεις στις προμήθειες του Αντικαρκινικού νοσοκομείου, με το θέμα να αποσιωπάται την περίοδο πριν τις εκλογές ώστε να μην επηρεάσει την εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα βάσει του δημοσιεύματος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει μπει στο νοσοκομείο και εξετάζει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για συμβάσεις, αγορές και προμήθειες των τελευταίων ετών, καθώς έχει διαπιστωθεί πρακτική απευθείας αναθέσεων, υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες. Το ενδιαφέρον είναι, κατά την ίδια πηγή, ότι παρά τα παραπάνω και τις καταγγελίες εργαζόμενων και στελεχών του νοσοκομείου, τα οποία είναι εν γνώσει του Μαξίμου, η διοίκησή του όχι απλώς δεν τροποποιήθηκε, αλλά παρατάθηκε και η θητεία του διοικητή, ενόψει του νέου νόμου για τον τρόπο επιλογής διοικήσεων στα νοσοκομεία. «Και ο νέος υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ενημερωθεί σχετικά δεν έχει προβεί όμως σε οποιαδήποτε κίνηση», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποδίδει σε γαλάζια στελέχη ενεργή στήριξη της υφιστάμενης διοίκησης.

Παράλληλα τη Δευτέρα (4/9) τόσο το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ τόνισαν ότι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗ Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε πως έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο μεταβεί σήμερα για χημειοθεραπεία που μπορεί να είναι ακριβότερη, αναβάλλεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα οι εργαζόμενοι διερωτώνται «γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι». Μάλιστα εξηγούν με παραδείγματα ότι «σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εγκαθίστανται εργολάβοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του.

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά.

Ακολούθησε η απάντησης της  2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία υποστήριξε ότι αναβλήθηκε μόνο μία χημειοθεραπεία για διαδικαστικούς λόγους, ενώ γνωστοποίησε πως γίνεται έρευνα για αίτια της αναβολής.  Στη σχετική ανακοίνωση η 2η ΥΠΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες» και πως «διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL