Εδώ και δύο χρόνια, κάθε ημέρα που δεν παραγγέλνουμε νέα αεροσκάφη πυρόσβεσης χάνουμε μία ημέρα από την δυνατότητα παράδοσής τους, όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ ο αεροναυπηγός Φαιδων Καραϊωσηφίδης.
Ο κ. Καραϊωσηφίδης εξήγησε ότι είναι στον αέρα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης, που περιλαμβάνουν αγορά 8 νέων αεροσκαφών τύπου Canadair, εκσυγχρονισμό των παλαιότερων 7, απόκτησης 36 μικρότερων αεροσκαφών AirTractor για να αντικατασταθούν τα παλιά "πετζετέλ" (PZL-Mielec), καθώς και 10 ελικοπτέρων Ericsson.
«Στις ΗΠΑ υπάρχει μία κεντρική, ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης εναέριων μέσων πυρόσβεσης και πολιτειακές υπηρεσίες, που η μία ενισχύει την άλλη. Στην Ευρώπη δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά ακόμη έχει τεράστιες αγκυλώσεις», όπως σημείωσε.
Δεν μπορούν να βρεθούν αντικαταστάτες για τα παλιά Canadair (δεν υπάρχουν πλέον, η εταιρεία αγοράστηκε από την Bombardier που μετέφερε την πιθανή παραγωγή του νέου C-515 στην επίσης θυγατρική της De Havilland). Δεν υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία που να δημιουργήσει τη βάση για παραγωγή από την εταιρεία.
«Αυτή η παραγγελία μπορεί να έρθει από την Ευρώπη, αλλά δύο χρόνια οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ προσπαθούν να συνεννοηθούν για το πόσα αεροπλάνα χρειάζονται, με τον κεντρικό φορέα και η κάθε μία ξεχωριστά. Πάνε δύο χρόνια και πλέον. Αν δεν γίνει παραγγελία σήμερα, αυτό που συζητάμε ότι θα πάρουμε αεροπλάνα το 2027 ή 2028 είναι κυριολεκτικά στον αέρα».
Για την διαχείριση του υφιστάμενου εναέριου στόλου πυρόσβεσης, εξάλλου, ο ίδιος σημείωσε ότι «φέτος, είδαμε έναν στόλο 90 αεροσκαφών (αεροπλάνων και ελικοπτέρων) να είναι διασπαρμένος σε όλη την Ελλάδα και να μην ξέρουμε πού να στείλουμε αεροσκάφη».