Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C25.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C28.7°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
3 BF 57%
Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο / Σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο / Σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Έκρηξη και φωτιά

Ως σεισμός και μάλιστα μεγέθους 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από τους κοντινούς σεισμολογικούς σταθμούς μία από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Μαγνησία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη που σημειώθηκε στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC) καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. «Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ» σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο γεγονός «έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως "accidental explosion" και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως "ground truth" γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL