Για 8η μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο που μαύρισε το καταπράσινο πευκοδάσος και έκανε στάχτη χωριά, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία του νησιού, με την περιβαλλοντική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.
Προληπτικές εκκενώσεις διατάχθηκαν μέσω του 112 στα χωριά Λαχανιά και Πλημμύρι στη νότια Ρόδο, καθώς βρίσκονται κοντά στο μέτωπο που κατακαίει το Βάτι και το Γεννάδι, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα σε έλεγχο και συνεχίζει την καταστροφική πορεία του.
Συστήνεται στους κατοίκους να εκκενώσουν προς το χωριό Απολακκιά.
Νωρίτερα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι για να εκκενώσουν το χωριό Βάτι.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Βατί, εκκενώστε τώρα προς #Λίνδο
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
Στο Βάτι είναι το δυσκολότερο μέτωπο αφού συχνά «ξεγελά» ότι τίθεται υπό έλεγχο, αλλά την επόμενη στιγμή αναζωπυρώνεται εκ νέου. Εκεί έχουν πέσει και οι περισσότερες δυνάμεις εθελοντών και πυροσβεστών, δίνοντας την γενναία μάχη για να κρατήσουν τις επιθετικές φλόγες έξω από το χωριό.
Μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει όμως αυτή την ώρα και στην περιοχή Εμφυλλές κοντά στη Μαλώνα λίγο πριν τον Αίθωνα. Στο σημείο υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής αλλά και ένα αεροσκάφος που πραγματοποιεί ρίψεις. Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη και πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προσπαθούν να μην επιτρέψουν να φύγει η φωτιά προς την κοιλάδα του Αίθωνα
Ισχυρές αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται και στο διπλανό χωριό Γεννάδι, όπου βρίσκεται το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Λίγο μετά τις 12:30 επίσης, μια ακομα αναζωπύρωση ξέσπασε κοντά στο μέτωπο των Πλατανίων. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές.
Την ίδια ώρα, επιδείνωση υπάρχει στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κέρκυρα, όπου λίγο μετά τις 11.30 οι κάτοικοι στις Λούτσες πήραν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τον οικισμό καθώς οι φλόγες πλησιάζουν. Η φωτιά τελικά το μεσημέρι μπήκε στο χωριό και υπάρχουν καμένα σπίτια.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς #Αχαράβη
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου και άνεμοι ως 7 μποφόρ συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες προσπαθούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία των πύρινων μετώπων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι μεγαλύτερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές εντοπίζονται σε Ρόδο, νότια Εύβοια, Κέρκυρα και Δερβενάκια Αχαΐας. Όπως ανακοίνωσε χτες η Πυροσβεστική, σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν ακόμη 63 δασικές πυρκαγιές.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο οι άνεμοι σήμερα αναμένονται σχετικά ασθενείς, ωστόσο στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο η ισχύς τους θα φτάσει τα 6 μποφόρ με ριπές ανέμου που θα είναι ως 7 μποφόρ, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Η Πρόβλεψη Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Τρίτη φέρνει «στο κόκκινο» πέρα από τη Ρόδο και την κεντρική και ανατολική Κρήτη.
⚠ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για 25/7:
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) July 24, 2023
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5️⃣ σε:
📍νησιά Π.Ε. #Ρόδου
📍#Ρέθυμνο #Ηράκλειο #Λασίθι
🟠 Πολύ υψηλός 4️⃣ σε:
📍#Αττική #Στερεά_Ελλάδα #Δυτική_Ελλάδα #Πελοπόννησο #Μαγνησία #Λάρισα
📍#Χανιά νησιά #Ιονίου & #Δωδεκανήσων #Σάμο #Ικαρία
ℹ 👉… pic.twitter.com/uqFO9SFANC