Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.6°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.6°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.6°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.9°C14.6°C
0 BF 77%
Φωτιά στα Δερβενοχώρια / Δύσκολη νύχτα για την Μάνδρα - Το πύρινο μέτωπο απειλεί τη Δυτική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στα Δερβενοχώρια / Δύσκολη νύχτα για την Μάνδρα - Το πύρινο μέτωπο απειλεί τη Δυτική Αττική

fotia-dervenoxoria

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Δυτική Αττική, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Οι φλόγες από τη Μάνδρα έχουν περάσει τα όρια του δήμου Μεγαρέων και δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί στην εθνική οδό για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά.

Την ίδια ώρα, ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών Δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων, γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στη Μάνδρα, όπου το πύρινο μέτωπο απειλεί σπίτια, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή. Οι φλόγες έχουν μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος και το σημείο είναι δύσβατο. 

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά. Στη Νέα Ζωή, καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους. Σπίτια κάηκαν και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή.

Λίγο πιο μακριά, ένα μεγάλο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο καίει ανεξέλεγχτη και οδεύει προς ακόμα έναν οικισμό.

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει πολλές ζημιές και έχει κάψει σπίτια. Σήμερα τα εναέρια μέσα έλαμψαν δια της απουσίας τους», κατήγγειλε στο Κόκκινο 105,5 ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Δύο μεγάλα μέτωπα πάνω από την εθνική οδό στην περιοχή της Νέας Περάμου καίνε ακόμα δάσος αλλά είναι πολύ κοντά σε σπίτια, είπε στο Κόκκινο η Παναγιώτα Παππά περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Αττικής. «Μας έχει έρθει μήνυμα από τις αρχές αλλά αρχές δεν βλέπουμε, ούτε αστυνομία ούτε πυροσβεστική. Το μόνο που έχουμε είναι η αλληλεγγύη» κατήγγειλε.

Κλειστή παραμένει η νέα εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου από την Ελευσίνα ως την Κόρινθο. Ανοιξε πριν λίγο η παλαιά εθνική οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση περιοχών 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. 

Λίγο νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργο, 'Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

 

Από το μεσημέρι, ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης έκανε έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι δίνουν μάχη με το χρόνο και τις αναζωπυρώσεις.

Λόγω της επέκτασης της φωτιάς από τα Δερβενοχώρια στη Μάνδρα, κατέβηκε τα 2,5 χλμ από την κορυφογραμμή στην εθνική στο 40χλμ μέσα σε περίπου 20 λεπτά λόγω της έντασης της πυρκαγιάς και των ανέμων.

Την ίδια στιγμή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

 

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα.

Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο απεσταλμένος της Αυγής και του Στο Κόκκινο, Κώστας Παπαντωνίου, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο. Σπίτια έχουν καεί από την φωτιά με τους ανθρώπους να προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν.

https://youtu.be/B24TzSfc3jI

Έκκληση απευθύνει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός, ο οποίος μιλώντας στον αέρα του Open, κάλεσε τους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Ζωής να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Φωτιά κοντά στη Νέα Ζωή
(SCREENSHOT/OPEN)

Νωρίτερα η φωτιά έφτασε στον οικισμό των Ποντίων, ενώ απειλήθηκαν και καταυλισμοί των Ρομά. «Τρέχουν με τα μωρά στα χέρια να απομακρυνθούν από τους καπνούς» περιέγραφε ο Κ. Παπαντωνίου.

Φωτά στα Δερβενοχώρια
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)
Φωτά στα Δερβενοχώρια
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)
Άνδρας παρακολουθεί τη φωτιά
(avgi.gr)

Λίγο πριν τις 14:00 οι κάτοικοι των οικισμών Πλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα, Πανόραμα και Πουρνάρι έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τη Μάνδρα.

Αργότερα, μήνυμα του 112 καλούσε όσους βρίσκονται στις περιοχές Νέας Ζωής, Μάνδρας να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα. Εκκενώθηκαν και παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο στη Μάνδρα.

Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της εθνικής οδού Ελευσίνας - Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, το ένα ως συντονιστικό.

Το avgi.gr και ο Κ. Παπαντωνίου βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης στην περιοχή, μεταφέροντας τις τελευταίες πληροφορίες από το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Νωρίτερα την Τρίτη οι κάτοικοι στα Δερβενοχώρια έλαβαν μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τα παράθυρα λόγω του πυκνού καπνού στην περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή και πέρασε το κανάλι του Μόρνου φτάνοντας στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

Το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός δίνοντας την εικόνα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημοσίων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών».

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, αναφερόμενος στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια επεσήμανε ότι τα το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη εκδόθηκε από το 112 προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους.

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL