Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.7°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C20.5°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.8°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C16.9°C
2 BF 81%
Καύσωνας «Κλέων» / Οι 8 περιοχές που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς - Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας «Κλέων» / Οι 8 περιοχές που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς - Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος

Χάρτης με θερμοκρασίες
meteo

«Χτύπησαν» τα πρώτα 40αρια στην χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων» να φέρνει τον υδράργυρο μέχρι και στους 42 βαθμούς στη Λάρισα, στη Θήβα τους 41.4, ενώ στα Γιαννιτσά η θερμοκρασία άγγιξε τους 40.9 βαθμούς Κελσίου για σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καύσωνας θερμοκρασίες
meteo

Το «μαρτύριο» δεν φαίνεται να τελειώνει μέχρι την Κυριακή (16 Ιουλίου) αφού τότε αναμένεται να πέσουν λίγο οι θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ.

Χάρτης με θερμοκρασίες
meteo
Αττική θερμοκρασίες καύσωνας
meteo

Την Παρασκευή 14/7, οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στις 15/7 Σάββατο, οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν λίγο να υποχωρούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 16/7 και τη Δευτέρα 17/7 προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Αν και θα υπάρξει φανερή πτώση της θερμοκρασίας, οι μεγάλες ζέστες θα επιμείνουν.

Στο «πόδι» ολόκληρη η χώρα

Ισχυρές είναι οι συστάσεις προς πάσα κατεύθυνση, αφού απαιτούνται ισχυρά επίπεδα ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι επιπτώσεις του καύσωνα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Ταυτόχρονα, συστάσεις έχουν γίνει και στους πολίτες, έτσι ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας από τους κινδύνους που καιροφυλακτούν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες, υπό τον κίνδυνο των προβλημάτων υγείας που μπορεί να πυροδοτήσει ο καύσωνας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Οι οδηγίες αυτοπροστασίας

Για τις ερχόμενες μέρες κατά τις οποίες ο υδράργυρος θα επιμένει στο «κόκκινο», συνίσταται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.


Ιδιαίτερη μέριμνα είναι αναγκαία για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια στιγμή, οδηγίες έχουν εκδοθεί και για τα κατοικίδια ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, με στόχο την προστασία της ευζωίας τους με την έλευση των θερμών ημερών.

Σε γενικές γραμμές, κρίνεται απαραίτητο οι τετράποδοι φίλοι μας να έχουν πάντα πρόσβαση σε δροσερό νερό και σκιερό μέρος, για το οποίο πρέπει να μεριμνούν οι δήμοι και οι πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Εξαιτίας του αχαλίνωτου καύσωνα «Κλέων», για αύριο υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) βρίσκεται η Αττική, τα Κύθηρα, η Εύβοια, πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, η Καβάλα, η Θάσος, περιοχές στον Έβρο, η Κρήτη, το Ιόνιο και νησιά του νοτίου και του ανατολικού Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL