Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Επίορκοι αστυνομικοί - Έβρος / Τα μυθώδη ποσά και οι συνομιλίες της ντροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίορκοι αστυνομικοί - Έβρος / Τα μυθώδη ποσά και οι συνομιλίες της ντροπής

Έβρος Σύνορα
(EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ)

Η αγωνία των πέντε επίορκων αστυνομικών να κρύψουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έβγαζαν παράνομα διακινώντας πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφεται σε συνομιλίες που έχει το Εσωτερικών Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή από τις συνομιλίες, αποκαλύπτεται ακόμα ότι στο υπηρετούντων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου η δράση των 5 επίορκων ήταν κοινό μυστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι συνάδελφοι των επίορκων είχαν αντιληφθεί τη δράση τους και σχολίαζαν τα τεράστια ποσά που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητά τους.

– Συνοριοφύλακας Α: «Κατά βάθος εγώ πιστεύω ότι στους περισσότερους τους τη δίνει που θα φύγουν αυτοί με 200 και 300 χιλιάρικα από την υπηρεσία».

– Συνοριοφύλακας Β: «Μπορεί, όχι μπορεί το πιστεύω κατά κάποιο τρόπο κι εγώ».

– Συνοριοφύλακας Α: «Τι μπορεί ρε, μαθηματική ακρίβεια». 

Άκρως αποκαλυπτικές είναι και οι συνομιλίες μεταξύ των επίορκων συνοριοφυλάκων καθώς ακούγονται να ψάχνουν τρόπους για να κρύψουν τα χρήματα που κέρδισαν από την παράνομη δράση τους.

Ένας εκ των επίορκων έχει καταγραφεί να λέει: «Χάρη, εγώ πρέπει να το δικαιολογήσω άμα μου πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Εσχες. Πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά· θα πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;».

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν στα σπίτια δύο εκ των πέντε συλληφθέντων μια χρεωστική κάρτα από τράπεζα της Λιθουανίας που επιτρέπει συναλλαγές σε διαφορετικό νόμισμα χωρίς προμήθεια συναλλάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά των 5 επίορκων συνοριοφυλάκων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Ειδικότερα σε βάρος του ανθυπαστυνόμου και των τεσσάρων αρχιφυλάκων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερα άλλα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας και θα αρχίσουν να απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου. 

Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL