Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Εκλογές 2023 / Οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια - Νέα τμήματα για τους ετεροδημότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια - Νέα τμήματα για τους ετεροδημότες

χέρι κρατά φάκελο και πίσω η κάλπη και η έδρα
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Πληροφορίες για το πώς θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 25η Ιουνίου έδωσε ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στην διαδικασία. 

Ο κ. Σταυριανουδάκης σχολίασε ακόμα το μεγάλο ποσοστό αποχής (39%) με τον ίδιο να εξηγεί παράλληλα πότε διαγράφονται οι πολίτες από τους εκλογικούς καταλόγους.  Ειδικότερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών είπε σχετικά με την αποχή ότι το ποσοστό δεν είναι το πραγματικό καθώς σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν το κριτήριο της ηλικίας - αφού 179.000 εγγεγραμμένοι πολίτες φέρεται να είναι πάνω από 100 ετών - καθώς και οι ομογενείς.

«Είναι πάρα πολλοί Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς) που δεν τους δώσαμε το δικαίωμα να έρθουν να ψηφίσουν, με τον τρόπο που επελέγη από την τελευταία νομοθεσία» επισήμανε ο Σταυριανουδάκης εκτιμώντας ότι το άθροισμα των 9,9 εκατ. ψηφοφόρων περίπου που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μειωθεί κατά 200.000 – 250.000 στο προσεχές μέλλον.

«Για να υπάρξει διαγραφή θα πρέπει να υπάρξει κατάθεση ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Η πρόταση που θα κάνω στην επόμενη Βουλή είναι να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί το δικαίωμα τουλάχιστον να πάμε στο (ηλικιακό όριο) των 110 ετών που είναι περίπου 66.000 σήμερα», σημείωσε τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα δεν είναι και λίγοι όλοι όσοι είναι πάνω από 100 ετών και έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια - Νέα τμήματα για τους ετεροδημότες

Αναφορικά με τις αλλαγές στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν θα είναι ίδια τα ψηφοδέλτια. Έτσι οι πολίτες πρέπει να πετάξουν ψηφοδέλτια που τυχόν έχουν κρατήσει από τις πρώτες εκλογές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης «Ο κάθε αρχηγός του κόμματος θα τοποθετήσει τους βουλευτές με τη σειρά που αυτός επιθυμεί, είτε με τη σειρά εκλογής που συνήθως έτσι γίνεται ή αν θελήσει να κάνει κάποια αλλαγή είναι δικαίωμά του να την κάνει». 

Αναφορικά με τους σταυρούς ο κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος ξεχαστεί και βάλει σταυρό τότε θα είναι στην ευχέρεια του δικαστικού αντιπροσώπου να το αποδεχτεί.

Για τα εκλογικά τμήματα διευκρίνισε ότι θα είναι τα ίδια πλην αυτά για τους ετεροδημότες όπου εκεί θα προστεθούν περίπου 31.000 νέες αιτήσεις στις 115.000 που υπήρχαν μέχρι τώρα. 

Ακόμα επισήμανε στους πολίτες να κοιτάξουν στην σχετική εφαρμογή του gov.gr (εδώ) για το που θα ψηφίσουν γιατί ενδέχεται να αλλάξουν τα εκλογικά τμήματα.

Αναφορικά με τα κόμματα που θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διευκρίνισε ότι και αυτά θα κατέλθουν στις εκλογές με λίστα των υποψηφίων τους. «Οι βουλευτές θα είναι με τη λίστα που θα υποβάλλει ο αρχηγός του κόμματος» είπε ο κ. Σταυριανουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL