Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Καλαμαριά / Παρέμβαση εισαγγελέα για τους τραμπουκισμούς των χρυσαυγιτών σε έκθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλαμαριά / Παρέμβαση εισαγγελέα για τους τραμπουκισμούς των χρυσαυγιτών σε έκθεση

Χρυσαυγίτες στην Καλαμαριά
screenshot.youtube.com

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η εισβολή χρυσαυγιτών στην έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία, στην Καλαμαριά.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή, προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης παραγγέλθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της παράνομης βίας με ρατσιστικά κίνητρα, κατά συναυτουργία, και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί υλικό που ανήρτησαν οι δράστες στο διαδίκτυο, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν οι διοργανωτές της έκθεσης και όλοι όσοι έχουν αντίληψη του περιστατικού.

Ως δράστες της ενέργειας εμφανίζονται μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από σχετικό βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, όπου εμφανίζονται να υποχρεώνουν τους διοργανωτές να κατεβάσουν τα έργα και στη συνέχεια να βάζουν κόκκινες κορδέλες στην είσοδο, απαγορεύοντας την πρόσβαση, ενώ σκόρπισαν φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται, ότι περίπου 15 άτομα εισέβαλαν στο χώρο, κατέβασαν έργα του καλλιτέχνη, επιτέθηκαν στον δημιουργό για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, απαίτησαν να προσδιορίζει τον εαυτό του μόνο ως Σλάβο.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι έχει καλέσει για σήμερα 27/04 την πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια σχετικά με το επεισόδιο.

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως : «χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του καλλιτέχνη Σεργέι Αντρέεφσκι, μια ομάδα μασκοφόρων εισέβαλε στην γκαλερί, προσπάθησε να διακόψει την έκθεση με άσεμνη και χυδαία λεκτική συμπεριφορά και μετά αποχώρησε.

Αν και δεν υπήρξε σωματική βία ή υλικές ζημιές, λόγω των απειλών και των φραστικών επιθέσεων κλήθηκε η αστυνομία και ενημερώθηκε πλήρως για το περιστατικό.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε το Γενικό Προξενείο της Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα, οι οποίες επικοινώνησαν άμεσα με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (σ.σ. 27.04.2023) ημέρας, έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, στην οποία θα εκφραστούν οι προσδοκίες για τη λήψη όλων των μέτρων, από την γειτονική χώρα, σχετικά με τον εντοπισμό και δίωξη των δραστών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL