Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.6°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.3°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
2 BF 41%
Μάκης Βορίδης / Αγωγή κατά των δημοσίων υπαλλήλων η τελευταία πράξη της θητείας του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάκης Βορίδης / Αγωγή κατά των δημοσίων υπαλλήλων η τελευταία πράξη της θητείας του

133281216.jpg

Σε μια ευθεία αντεργατική κίνηση προχώρησε ο απελθών υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στρεφόμενος κατά της ΑΔΕΔΥ αλλά και των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, καταθέτοντας αγωγή εναντίον τους προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία-αποχή με αντικείμενο την αξιολόγηση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως παράνομη και καταχρηστική. Για την ΠΟΕ-ΟΤΑ η δίκη είχε οριστεί για χθες, Δευτέρα, αλλά τελικά πήρε αναβολή για εκδίκαση αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Πρόκειται για μια σκληρή αντεργατική αλλά και παρελκυστική τακτική της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού για το επόμενο διάστημα μέχρι τον ορισμό νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία, η ορισθείσα ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε υπηρεσιακά θέματα του Δημοσίου. Μπορεί, λοιπόν, ο Μ. Βορίδης στην προτελευταία εμφάνισή του ως υπουργός Εσωτερικών, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων του στις 21 Απριλίου 2023, να επαιρόταν για την «καθιέρωση ενός νέου Συστήματος Στοχοθεσίας και Αξιολόγησης», αλλά ταυτόχρονα επέλεξε να ναρκοθετήσει την υπολειτουργούσα κατά την προεκλογική περίοδο Δημόσια Διοίκηση με τρόπο ανοίκειο και μάλλον εκδικητικό.

Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ

Ετσι, λοιπόν, στις 13 Απριλίου 2023 κατατέθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία-αποχή με αντικείμενο την αξιολόγηση ως «παράνομη και καταχρηστική». Επίσης, με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε «να απαγορευτεί η έναρξη, άλλως και επικουρικώς η συνέχιση της ως άνω απεργίας - αποχής, άλλως και επικουρικότερα να διαταχθεί η μη έναρξή της, άλλως και επικουρικώς η διακοπή της, άλλως και όλως επικουρικώς -και σε κάθε περίπτωση- να διαταχθεί η άρση της προσβολής, την οποία προσβολή μου προκαλεί η έναρξη και η πραγματοποίηση της ένδικης παράνομης απεργίας και μόνον με την μη έναρξη, μη πραγματοποίηση και διακοπή αυτής μπορεί να αρθεί η εν λόγω προσβολή». Το ποσό που ζητούσε από την ΑΔΕΔΥ να επιδικαστεί εις βάρος της είναι χρηματική ποινή 10.000 ευρώ «για κάθε μεμονωμένη παραβίαση της απόφασης».

Πρόκειται για μια αυταρχικού τύπου άσκηση ένδικων μέσων του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ. Σημειωτέον ότι η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με το επιχείρημα ότι το σύστημα αξιολόγησης, όπως προσδιορίστηκε στον νόμο Βορίδη (Ν. 4940/2022), δεν έχει σκοπό τη βελτίωση των δομών του Δημοσίου, αλλά την εγκαθίδρυση ενός αδιαφανούς και τιμωρητικού για τους δημοσίους υπαλλήλους συστήματος αξιολόγησης, προωθώντας την ευνοιοκρατία! Δυστυχώς, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν έλαβε υπ’ όψιν τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, που έθετε ζήτημα σοβαρής υποστελέχωσης του Δημοσίου και έλλειψης εξοπλισμού. Μένοντας, λοιπόν, στο γράμμα του νόμου, κήρυξε την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ ως παράνομη και καταχρηστική! Θα φανεί, λοιπόν, τι θα συμβεί αύριο, που θα δικαστεί η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία κατατέθηκε στις 19 Απριλίου 2023 κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σημειωτέον ότι το περιεχόμενο της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατά ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι πανομοιότυπο!

Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια της κήρυξης απεργιών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν περιοριστεί σε υπερβολικό βαθμό όχι μόνο λόγω του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και της διάταξης Βορίδη (άρθρο 29 του Ν. 5027/2023), που ορίζει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και διά του υπουργού που ασκεί την εποπτεία και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε ΟΤΑ ή άλλα ΝΠΔΔ, ακόμη και με μεταφορά προς αυτού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL