Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.1°C21.2°C
1 BF 79%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
19.4°C20.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.1°C27.2°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.7°C
1 BF 87%
Με τα ζώα ή με τους εκμεταλλευτές τους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τα ζώα ή με τους εκμεταλλευτές τους;

Το παράλυτο λευκό τιγράκι που βρέθηκε πεταμένο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα στις 28 Φεβρουαρίου ίσως έκανε ένα μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που ήδη νοιάζεται για τα δικαιώματα των ζώων, να συνειδητοποιήσει περαιτέρω ότι και στη χώρα και αυτό το εμπόριο άγριας ζωής όχι μόνο υφίσταται, αλλά συχνά συμβαίνει σχεδόν ανεμπόδιστα, γιατί υπάρχουν πελάτες που συνήθως πληρώνουν καλά.

Το τιγράκι -στο οποίο τελικά έγινε ευθανασία εξαιτίας της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας του, όπως ειπώθηκε- «ανάγκασε» την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ανακοινώσει ότι διερευνά την υπόθεση και ελπίζουμε να προκύψουν αποτελέσματα, καθώς είναι γνωστό στις Αρχές εδώ και μήνες ότι εξαιρετικά ευκατάστατοι πολίτες της χώρας χρησιμοποιούν άγρια ζώα ως αξεσουάρ μόδας και τα επιδεικνύουν στα σόσιαλ ή σε έναν κλειστό κύκλο (κύκλωμα) ανθρώπων για λόγους πρεστίζ, ματαιοδοξίας, δείχνοντας ότι γι’ αυτούς δεν ισχύει ούτε νόμος ούτε ντροπή…

Το λευκό τιγράκι δεν είναι το μόνο είδος άγριου ζώου που βρέθηκε στην Ελλάδα και μας έβαλε σε σκέψη για την προέλευση και τη χρήση του.

Για τη Μύκονο

Στις 14 Ιουνίου του 2022 η ιστοσελίδα της ΕΡΤ αποκάλυψε σε ένα «μη ρεπορτάζ», και μάλλον κατά λάθος (καθώς δεν υπήρχε έστω υπαινιγμός για το τι υφίστανται τα άγρια ζώα σε καθεστώς αιχμαλωσίας), ότι λιοντάρια προορίζονταν να στολίσουν τη ζωή κάποιου στη Μύκονο…

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο www.ertnews.gr με δύο λιοντάρια σε κλουβιά σε ένα βανάκι στα σύνορα οδήγησε τους φιλοζωικούς φορείς στο να ψάξουν το θέμα. Και τελικά ο κτηνίατρος Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Φιλοζωικής Μυκόνου και πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου για τα Αδέσποτα, δήλωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από οδηγό φορτηγού που ζητούσε τη βοήθειά του γιατί τα λιοντάρια τα οποία έφερνε είχαν ξυπνήσει και δεν ήξερε τι να τα κάνει…

Φυσικά, δεν εντοπίζονται μόνο στη Μύκονο άγρια ζώα που χρησιμοποιούνται ως ατραξιόν σε κάθε είδους θεάματα. Έχουμε καταγεγραμμένα ποικίλα περιστατικά με διαφορετικά είδη πιθήκων που έχουν βρεθεί όπου μπορείτε να φανταστείτε.

Και σε... πλαστικό μπολ

Εχουμε δει πρωτεύοντα θηλαστικά μέσα σε κλουβιά, είτε αλυσοδεμένα να πωλούνται παράνομα σε pet shops (π.χ., μακάκος μακρόουρος σε κατάστημα κατοικιδίων στο Μενίδι το 2012), πίθηκο καπουτσίνο μέσα σε κλουβί τόσο μικρό όσο ένα ασανσέρ σε ταβέρνα κοντά στην παραλία της Χρυσής Ακτής στην Πάρο (Σεπτέμβριος του 2012). Πριν από το κλουβί-ασανσέρ, οι βασανιστές του είχαν το δύστυχο ζώο δεμένο σε μπαρ…

Τον Μάιο του 2012 λίγοι έδειξαν ενδιαφέρον για το κροκοδειλάκι του Νείλου (crocodylus niloticus) που βρέθηκε στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της πόλης. Το ερπετό ήταν τραυματισμένο στο μάτι και όταν μεταφέρθηκε για περίθαλψη διαπιστώθηκε το είδος του. Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι είδος υπό προστασία και η εξαγωγή του από την Αίγυπτο όπως και η πώλησή του δεν επιτρέπονται.

Τον Ιανουάριο του 2019 σε πλαστικό μπολ φαγητού στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην οδό Ζαΐμη, στον κήπο μιας πολυκατοικίας, βρέθηκε νεκρός ένας βασιλικός πύθωνας (python regius). Κάποιος τον έκλεισε εκεί για να βρει το ερπετό μαρτυρικό θάνατο από την υποθερμία.

Επί χρόνια ζούσε αιχμάλωτο σε ένα άθλιο και εξαιρετικά μικρό κλουβί στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα καγκουρό. Μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από κάποιον επισκέπτη του χώρου, τον Ιανουάριο του 2019, το ζώο εξαφανίστηκε από κει…

Στο Κορωπί, σε συνεργείο αυτοκινήτων, έως το 2017 ζούσε σ’ ένα μικρό άθλιο κλουβί μια μαϊμού του είδους chlorocebus pygerythrus. Το ζώο σώθηκε χάρη στο ουσιαστικό ενδιαφέρον φιλόζωων και στην επιμονή τους. Έτσι μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο στην Ολλανδία και γλίτωσε την περαιτέρω κακοποίηση.

Σε μια ταβέρνα στην περιοχή του Γαζίου Αμμουδάρας Ηρακλείου Κρήτης τον Ιούνιο του 2012 έγινε γνωστό ότι ένας κροκόδειλος είναι η ατραξιόν για τους πελάτες. Το ζώο ζούσε για χρόνια στη μικρή θερμαινόμενη πισίνα και τρεφόταν με κοτόπουλα. Ο κροκόδειλος ήταν καταδικασμένος σε μια φυλακή 2x2 επειδή κάποιος θέλησε να αποκτήσει ένα άγριο ζώο για λόγους επίδειξης…

Στο TikTok, στο Instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε ιδιοκτήτες εξωτικών φιδιών στην Ελλάδα να τα ταΐζουν με ζωντανά κουνέλια «γιατί αυτό είναι στη φύση τους», όπως ισχυρίζονται. Λες και είναι φυσικό να έχει κάποιος έναν πύθωνα σε μια γυάλα σ’ ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι.

Αραγε τι να απέγιναν τα δύο λιοντάρια και η μία τίγρη που είχε στην κατοχή του στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ο 78χρονος Ξανθός Μάγος (όσοι είναι κοντά στα 40 σίγουρα τον θυμούνται), ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη και προφυλακίστηκε για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της 16χρονης βαφτισιμιάς του;

Λέξη από τον Αμυρά

Το μαρτύριο που πέρασε το λευκό παράλυτο τιγράκι άραγε δίδαξε κάτι την ελληνική κοινωνία; Έκανε τις ελληνικές Αρχές να δραστηριοποιηθούν;

Αμφιβάλλουμε και για τα δύο, και δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συχνά φωτογραφίζεται με ζωάκια για να μας δείξει το ενδιαφέρον του, για τη Χασίγια δεν τόλμησε να πει ούτε λέξη. Δεν έκανε ούτε μια δήλωση για το παράνομο εμπόριο ζώων. Δεν έδωσε καν ως αρμόδιο υπουργείο στη δημοσιότητα το πόρισμα για την κατάσταση της υγείας της τιγρούλας. Προφανώς και δεν το έκανε, ώστε να μην κατηγορηθεί -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- για όσα έπραξε ή δεν έπραξε.

Αφησε τον Ζαν Ζακ Λεσουέρ, τον ιδιοκτήτη της Α.Ε. Αττικό Ζωολογικό Πάρκο -που χρησιμοποιεί άγρια ζώα ώστε να βγάζει χρήματα από την αιχμαλωσία τους-, να μιλάει αντ’ αυτού αποδεικνύοντας ποιους τελικά στηρίζει ο αρμόδιος υπουργός: όχι τα ζώα, αλλά τους εκμεταλλευτές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL