Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
ΕΡΤ / Τρώνε τον προϋπολογισμό και του 2024
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Τρώνε τον προϋπολογισμό και του 2024

133271770.jpg

Πανί με πανί αφήνει την ΕΡΤ η απερχόμενη διοίκηση του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα, αφού έχει προχωρήσει σε αναθέσεις παραγωγών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στους τελευταίους μήνες. Η πραγματικά ανεξήγητη επιμονή της διοίκησης να μοιράσει νέες παραγωγές και να ανανεώσει παλαιότερες με νέα επεισόδια, όλες μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του μήνα Απριλίου, μέχρι το τελευταίο προγραμματισμένο Δ.Σ. την περασμένη Πέμπτη, οπότε και εγκρίθηκαν επιπλέον παραγωγές, ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Οσο οι αναθέσεις συνεχίζονται, τα ταμεία της ΕΡΤ αδειάζουν και υπονομεύουν το έργο της επόμενης διοίκησης, η οποία θα στερείται τα ετήσια κονδύλια για τη χάραξη δικής της πολιτικής προγράμματος. Και αυτό καθώς οι αναθέσεις που εγκρίνονται σήμερα αφορούν όλο το 2023, μπαίνουν μέσα στο 2024 και ορισμένες φορές εκτείνονται μέχρι το 2025. Υπολογίζεται ότι η ΕΡΤ έχει εγκρίνει ούτε λίγο ούτε πολύ 7 παραγωγές μυθοπλασίας για την τηλεοπτική περίοδο 2023-24, αριθμό-ρεκόρ για τη δημόσια τηλεόραση. Είναι μάλιστα άξιο να επισημανθεί ότι την ίδια ώρα που υπογράφονται απλόχερα παραγωγές, άλλες παραγωγές κόβονται, με το αιτιολογικό μάλιστα ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν σε... προεκλογική περίοδο.

Οι επανειλημμένες επισημάνσεις των εργαζομένων ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές οι ανανεώσεις εκπομπών και άλλων παραγωγών αποτελούν ένα είδος «unfair» απέναντι στην επόμενη διοίκηση δεν φάνηκε να σκοτίζει τη διοίκηση Ζούλα. Ούτε η ηχηρή διαφωνία των εργαζομένων της ΕΡΤ, των σωματείων, της ομοσπονδίας και των εκπροσώπων στο Δ.Σ. η ανακοίνωση προ ημερών των αρμόδιων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν. Γκαρά και Μ. Κάτση φάνηκε να τους απασχολεί. Αντιθέτως.
 

Αναθέσεις εκατομμυρίων

Η διοίκηση της ΕΡΤ συνεχίζει ακάθεκτη. Στη Διαύγεια αναρτώνται οι εγκρίσεις μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται σε κάθε συνεδρίαση. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. σε ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν ότι στο Δ.Σ. της 4ης Απριλίου ελήφθησαν αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν στο προηγούμενο και στο επόμενο Δ.Σ., εγκρίνοντας σειρά παραγωγών:

Η σειρά μυθοπλασίας «Κάνε ότι κοιμάσαι» ανανεώθηκε για 32 επιπλέον επεισόδια, συνολικού κόστους 2.353.000 ευρώ. Το κόστος βαραίνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για τα έτη 2023 και 2024, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. Ήδη στη Διαύγεια έχει αναρτηθεί η ανανέωση της καθημερινής εκπομπής «Στούντιο 4» για 90 επεισόδια, μεικτή παραγωγή, με κόστος για την ΕΡΤ που πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η ανάθεση εκτέλεσης εξωτερικής παραγωγής της σειράς μυθοπλασίας με τίτλο «Στα σύρματα» για 10 επεισόδια, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό για τα οικονομικά έτη 2023 και 2024. Για την ΕΡΤ3 ανανεώθηκαν οι αναθέσεις των εξωτερικών παραγωγών «Βαλκάνια εξπρές», «Νησιά στην άκρη» και «Βίλατζ Γιουνάιτεντ».

Οι παραγγελίες όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Οι αναθέσεις εκατομμυρίων συνεχίστηκαν μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, δύο μέρες πριν επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την κήρυξη εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκρίθηκαν άλλες 5-6 παραγωγές, στην πραγματικότητα περιορίζοντας ασφυκτικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης άλλου προγράμματος από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ: Η επέκταση των δικαιωμάτων της ΕΡΤ στη συμπαραγωγή μυθοπλασίας με τίτλο «Η Παραλία», για 100 επεισόδια, επιβαρύνει επιπλέον την ΕΡΤ με 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εγκρίθηκε ακόμη μία σειρά μυθοπλασίας με τίτλο «Ηλέκτρα», για 80 επεισόδια και χρηματοδότηση και από τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ ανανεώθηκε και η ανάθεση για το τηλεπαιχνίδι «Βρες τη λέξη», για μία ταξιδιωτική εκπομπή 12 επεισοδίων με κόστος 150.000 και ακόμη ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ3.

Ο ζήλος των εγκρίσεων δεν σταματάει όμως στις αναθέσεις νέων και ανανεώσεις παλιότερων εκπομπών. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει μπει στο κυνήγι και των μισθώσεων προγράμματος. Το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην απόκτηση δικαιωμάτων για ταινίες ελληνικές και ξένες, καθώς και ξένων ντοκιμαντέρ, με πρόβλεψη για μετάδοση που επεκτείνεται μέσα στο 2024 και φτάνει στο 2025.

Εισαγγελέας ερευνά τις εξωτερικές αναθέσεις της ΕΡΤ

Από τον Δεκέμβριο 2022 οικονομικός εισαγγελέας ερευνά τις συμβάσεις παραγωγών στην ΕΡΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα, η οποία συνεχίζεται σήμερα, μετά από τέσσερεις μήνες, στάθηκαν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες στην ΕΡΤ, που προέρχονται από την επέκταση των μικτών και εξωτερικών παραγωγών και εξωτερικών αναθέσεων.

Χτυπητή περίπτωση ήταν η εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», η οποία από εσωτερική παραγωγή με κόστος 500 ευρώ το επεισόδιο, μετατράπηκε με τη διοίκηση των «αρίστων» σε μεικτή παραγωγή με κόστος 10.000 ευρώ το επεισόδιο και προσθήκη τη συνεργασία του συνθέτη Χρ. Νικολόπουλου. Είχε προηγηθεί μάλιστα ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο 9 βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για «γενναιοδωρία» της ΕΡΤ σε σχέση με τις εξωτερικές παραγωγές, την ίδια ώρα που περικόπτονται μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ανάλογη ερώτηση είχαν καταθέσει τον Ιανουάριο 2023 στη Βουλή 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την οικονομική διαχείριση. Οι βουλευτές ρωτούσαν για τις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, αλλά και για τα ποσά που έχει δεσμεύσει η διοίκηση της ΕΡΤ από τα επόμενα έτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία έχει ζητήσει και έχει λάβει αντίγραφα των συμβάσεων για όλες τις εξωτερικές και μεικτές παραγωγές τις οποίες ερευνά προκειμένου να προχωρήσει αναλόγως. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι στο Ραδιομέγαρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο λόγος που η διοίκηση έσπευσε να προσλάβει νέο Νομικό Σύμβουλο της εμπιστοσύνης της με πάγια αντιμισθία -που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις- είναι ακριβώς η ισχυρή νομική της εκπροσώπηση απέναντι σε ευθύνες που τυχόν θα της καταλογιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL