Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Νομιμοποιεί τις «διπλοθεσίες» της διοίκησης ΕΡΤ - Για «ακροβασία» μιλάνε οι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Νομιμοποιεί τις «διπλοθεσίες» της διοίκησης ΕΡΤ - Για «ακροβασία» μιλάνε οι εργαζόμενοι

Ραδιομέγαρο ΕΡΤ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Για «ακροβασίες» μεταξύ νομιμότητας και ηθικής καταγγέλλει την διοίκηση της ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι εκπρόσωποι εργαζομένων στο Δ.Σ του σταθμού. Μάλιστα, κάνουν λόγο ουσιαστικά για «φωτογραφική» τροπολογία εκ μέρους της κυβέρνησης που «πανικόβλητη προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ και τις αποφάσεις του κ. Ζούλα».

Όπως σημειώνουν, στο Διοικητικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου, το οποίο κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, υπήρξαν εισηγήσεις για ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης. Εκεί, προσελήφθη και νομικός σύμβουλος, προσωπική επιλογή του προέδρου Ζούλα, με «πάγια αντιμισθία, εργασιακή σχέση που ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπει και επιπλέον αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία».

Ο κ. Ζούλας, δηλαδή, σε προεκλογική περίοδο προχώρησε σε προσλήψεις «προσωπικών αγαπημένων», δεσμεύοντας και αφήνοντας την κληρονομιά τους με συμβάσεις τέτοιες που «δένουν τα χέρια» σε δυνητική επόμενη κυβέρνηση να κάνει αλλαγές, πράγμα που είχαν καταγγείλει και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αναστασία Γκαρά και Μάριος Κάτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Για την προώθηση αυτών των επιλογών, η επιμονή της διοίκησης Ζούλα ήταν τέτοια που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν «θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων μιας και ο πρόεδρος κ. Ζούλας ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου εδώ και εννιά μήνες».

«Ο νόμος προβλέπει πως «το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται 4 τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Διευθύνοντος Συμβούλου», εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Οι ίδιοι, περιγράφουν πως με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα «νοείται ως Διευθύνων σύμβουλος το μέλος του ΔΣ – φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το ΔΣ έχει αναθέσει με απόφαση του την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου, εάν διαπιστωθεί ότι ο τελευταίος δεν είναι δυνατόν να ασκήσει καθήκοντα λόγω παραίτησης, απόλυσης, θανάτου ή παρέλευσης σε τέτοια κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει την έκφραση της βούλησης του».

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΕΡΤ εδώ και εννέα μήνες έχει αναλάβει και χρέη διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που συνιστούσε μέχρι τώρα θεσμική διολίσθηση και ήταν παράνομο.

Αυτό γιατί με τον μέχρι πρότινος ισχύοντα νόμο, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασιστικό χαρακτήρα όταν υπάρχει απαρτία με παρουσία τεσσάρων  τουλάχιστον μελών, με απαραίτητη αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Ακριβώς αυτή είναι και η θεσμική «ακροβασία» της διοίκησης, την οποία νομιμοποιεί η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αφού εδώ και εννέα μήνες φαίνεται να μην παρίσταται στα Δ.Σ. ο πραγματικός διευθύνων σύμβουλος την στιγμή που η παρουσία του είναι απαραίτητη για να ληφθούν αποφάσεις. Αποφάσεις που φαίνεται να παίρνονταν χωρίς πραγματική νομιμοποίηση τους τελευταίους εννιά μήνες.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ήρθε να «διορθώσει» αυτό το θεσμικό κενό, απελευθερώνοντας την δυνατότητα αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου στα Διοικητικά Συμβούλια κατά το δοκούν και έτσι η ΕΡΤ καταλήγει έρμαιο «διπλοθεσιτών».

Σε αυτό το κλίμα, στην ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ καταγγέλλεται πως η κυβέρνηση με την παραπάνω τροπολογία «επιχειρεί την νομιμοποίηση της σύνθεσης και των αποφάσεων του Δ.Σ.».

«Οι εργαζόμενοι έχουμε πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου της ΕΡΤ που δεν είναι άλλος από το να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον», δηλώνουν οι εργαζόμενοι και καλούν την διοίκηση της ΕΡΤ «να τηρεί τουλάχιστον τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με μια τροπολογία λίγες ώρες πριν κλείσει η βουλή, η κυβέρνηση πανικόβλητη προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ και τις αποφάσεις του κ. Ζούλα.

Το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στις εισηγήσεις υπήρχαν και ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και πρόσληψη νομικού συμβούλου επιλογής του κ. Ζούλα με πάγια αντιμισθία, εργασιακή σχέση που ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπει και επιπλέον αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και για αυτό το λόγο η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η επιμονή του κ. Ζούλα ήταν τέτοια που οι εκπρόσωποι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων μιας και ο πρόεδρος κ. Ζούλας ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου εδώ και εννιά μήνες. Ο νόμος προβλέπει πως «το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται 4 τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Διευθύνοντος Συμβούλου»

Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα «νοείται ως Διευθύνων σύμβουλος το μέλος του ΔΣ – φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το ΔΣ έχει αναθέσει με απόφαση του την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου, εάν διαπιστωθεί ότι ο τελευταίος δεν είναι δυνατόν να ασκήσει καθήκοντα λόγω παραίτησης, απόλυσης, θανάτου ή παρέλευσης σε τέτοια κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει την έκφραση της βούλησης του». Η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία επιχειρεί την νομιμοποίηση της σύνθεσης και των αποφάσεων του ΔΣ.

Οι εργαζόμενοι έχουμε πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου της ΕΡΤ που δεν είναι άλλος από το να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον. Καλούμε τη διοίκηση να τηρεί τουλάχιστον τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play. Είμαστε παρόντες και θα απαντήσουμε δυναμικά σε όποιους ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και ηθικής.

ΠΟΣΠΕΡΤ

ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ

Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ

ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΤΕ.ΚΑΛ

Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΡΑΣ εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL