Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τέμπη / Η «παρόμοια» σύγκρουση τρένων που συνέβη το 1972
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Η «παρόμοια» σύγκρουση τρένων που συνέβη το 1972

Πρωτοσέλιδο

Η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη έχει σοκάρει όλη την ελληνική κοινωνία, θυμίζοντας σε μεγαλύτερους ανθρώπους σε ηλικία, ένα παρόμοιο δυστύχημα που συνέβη πριν 51 χρόνια, το μακρινό 1972.

Τότε, στο ενδιάμεσο των σταθμών «Ορφανά» στην Καρδίτσα και «Δοξαρά» στην Λάρισα, δύο αμαξοστοιχίες είχαν συγκρουστεί μετωπικά, με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να αφήσουν την  τελευταία τους πνοή και άλλοι 44 να τραυματιστούν.

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος εκείνη την εποχή είχε ενοποιηθεί με τον ΟΣΕ, ενώ η ενδοεπικοινωνία δεν είχε εισαχθεί ακόμη σαν τεχνολογία, σε ένα δίκτυο μονής γραμμής, το οποίο ήταν πολύ επικίνδυνο. Σε αυτή την συνθήκη εκτυλίχθηκε πριν 51 χρόνια η τραγωδία.

Σε ότι αφορά το χρονικό της σύγκρουσης, η αμαξοστοιχία «Ακρόπολις Εξπρες» εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μόναχο προς την Αθήνα και ένα άλλο τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη. Η διασταύρωση των τρένων θα γινόταν κανονικά σε έναν από τους δύο σταθμούς, ωστόσο η μη καλή συνεννόηση των σταθμαρχών μαζί με τον ρυθμιστή κίνησης, οδήγησε το «Ακρόπολις Εξπρές» στο να πέσει πάνω στο αργό τρένο με 100 χιλιόμετρα την ώρα, στις 5 παρά 5 το απόγευμα.

Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε αμέσως πυρκαγιά.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή, πέθανα ακαριαία, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα αντίδρασης.

Οι διάλογοι

«Δεν μπορώ να κάνω ελιγμούς και παλινδρομήσεις στα Ορφανά, δεν χωράνε τα τρένα», φέρεται να είπε ο σταθμάρχης στα Ορφανά.

«Δεν μπορώ κανονιστικά να σταματήσω την υπερταχεία, για να περιμένει την “πόστα” στον Δοξαρά και συνεπώς η διασταύρωση πρέπει να γίνει στα Ορφανά, πολλώ μάλλον που η υπερταχεία είναι καθυστερημένη», φέρεται ότι απάντησε ο σταθμάρχης του Δοξαρά.

Η καταδικαστική απόφαση

Οι υπαίτιοι του δυστυχήματος κρίθηκε πως ήταν οι δύο σταθμάρχες, Νικόλαος Γκέκας (Ορφανά) και Δημήτριος Παπαδόπουλος (Δοξαρά), οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με τον ρυθμιστή κίνησης των τρένων, Γεώργιο Χαλιώτη. Κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης και οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια, ωστόσο ασκήθηκε έφεση αμέσως μετά την απόφαση. Στην δεύτερη εκδίκαση, ο Νικόλαος Γκέκας κρίθηκε πως ήταν ο μόνος υπαίτιος για τη τραγωδία και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση.

https://youtu.be/JexjE54D7ec

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL