Την ώρα που οι μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) μάχονται κόντρα στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλώς τους γυρίζει την πλάτη, αλλά τους σέρνει και στα δικαστήρια! Εις μάτην, μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών! Οι μηχανικοί των Υ.ΔΟΜ. σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που βλέπει κάθε πολίτης. Αναζητήσαμε μαρτυρίες δύο μηχανικών που υπηρετούν στο Τμήμα Αυθαιρέτων και μαζί με τους συναδέλφους τους μάχονται για να μπει μια τάξη στα αυθαίρετα! Δέχθηκαν να καταθέσουν στην ΑΥΓΗ τις μαρτυρίες τους με την προϋπόθεση να περιοριστούμε μόνο στο όνομά τους και να μην αναφέρουμε σε ποιους δήμους υπηρετούν, γιατί και οι δύο έχουν πέσει θύματα απειλών για τη ζωή τους!
Ελέγχοντας τους μαφιόζους...
«Οταν πάμε για αυτοψία, μεταμορφωνόμαστε σε Ράμπο!» λέει σκωπτικά η Κατερίνα, ετών 50, με ειδικότητα αρχιτέκτονα μηχανικού, που υπηρετεί τα τελευταία έξι χρόνια στο Τμήμα Αυθαιρέτων σε έναν δήμο με πληθυσμό 50.000 κατοίκων, που έχει χτιστεί άναρχα, το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και στον οποίο καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας από περιθωριοποιημένο πληθυσμό, κυρίως Ρομά.
«Πρόσφατα πήγα να κάνω μια αυτοψία σε ένα οικόπεδο με αυθαίρετο κτίσμα. Από την υπηρεσία με είχαν ενημερώσει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ένας τύπος που σχετίζεται με τη μαφία και εις βάρος της οικογένειάς του είχαν εκτελεστεί συμβόλαια θανάτου» αφηγείται η Κατερίνα. «Πήγα δύο φορές με συνοδεία αστυνομικών για αυτοψία. Μόλις μας είδε ο ιδιοκτήτης, επιχείρησε λεκτικά να μας παρεμποδίσει. “Φύγετε!” μας έλεγε με απειλητικό ύφος και μας έβριζε» λέει η Κατερίνα. «Δεν κατόρθωσα να ολοκληρώσω την αυτοψία ούτε να συντάξω έκθεση ούτε προφανώς να εκτιμήσω πόσο πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί. Το μόνο που έκανα είναι ένα έγγραφο στην υπηρεσία για να εξαιρεθώ από την υπόθεση, γιατί φοβήθηκα για τη ζωή μου» μας αφηγείται η Κατερίνα με τρεμάμενη φωνή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε! Αλλά το μόνο που ξέρουμε είναι ότι όταν βγαίνουμε για αυτοψία, κινδυνεύουμε. Κινδυνεύει η ζωή μας και οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν μας υποστηρίζουν!» συμπληρώνει με απόγνωση.
«Κάθε μήνα καταθέτουμε έγγραφα, που εκθέτουν την κατάσταση που βιώνουμε, προς τους πολιτικούς προϊσταμένους μας και προς άλλες κρατικές Αρχές, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, και δεν υπάρχει απάντηση!» λέει με την ίδια απόγνωση ο Γιώργος, 52 ετών, με θέση προϊσταμένου στο Τμήμα Αυθαιρέτων, ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, σε έναν δήμο με μεγάλη γεωγραφική έκταση, πληθυσμό 100.000 κατοίκων, που έχει χτιστεί άναρχα και εντός δασικών, του οποίου το 40% του δομημένου χώρου είναι εκτός σχεδίου πόλεως, το βιοτικό επίπεδο είναι μεσαίο και στον οποίο καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας από περιθωριοποιημένο πληθυσμό, κυρίως Ρομά και παλιννοστούντες.
«Ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση!»
«Εχω ζητήσει επανειλημμένα από τους πολιτικούς προϊσταμένους μου στον δήμο να γίνεται ηχογράφηση όλων των εισερχόμενων κλήσεων στο υπηρεσιακό σταθερό τηλέφωνο και μου απαντούν ότι αυτό που ζητώ δεν γίνεται!» τονίζει ο Γιώργος, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημά του σχετίζεται με την καταγραφή όλων όσοι τον καλούν στο υπηρεσιακό σταθερό τηλέφωνο και τον απειλούν καθημερινά. «Και στην αστυνομία να πάω, εάν δεν έχω αδιάσειστα στοιχεία για τα πρόσωπα που με απειλούν, δεν μπορεί να κινηθεί καμία διαδικασία» διευκρινίζει. «Ζούμε σε μία εμπόλεμη κατάσταση!» μας εκμυστηρεύεται ο Γιώργος και συνεχίζει: «Δεν είναι υπερβολές αυτό που σας λέω! Είναι η καθημερινότητα! Πολλές φορές διερωτώμαι γιατί να το βιώνω αυτό».
Τον ρωτάμε εάν έχει βιώσει τον τρόμο των απειλών, όπως και η Κατερίνα, όμως ο Γιώργος μας απαντά ξεφυσώντας: «Εγώ βιώνω χειρότερα περιστατικά». «Έχει να κάνει και με τη θέση ευθύνης» προσθέτει, καθότι ο ίδιος τα τελευταία τρία χρόνια είναι σε θέση προϊσταμένου του Τμήματος Αυθαιρέτων. Αλλά όπως εξηγεί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς στον δήμο των 100.000 κατοίκων που υπηρετεί υπάρχουν μόνο τρεις μηχανικοί που στελεχώνουν το Τμήμα Αυθαιρέτων.
Από τις απειλές στην προσπάθεια δωροδοκίας
«Πρόσφατα πήγαμε με τον συνάδελφό μου για αυτοψία σε ένα αυθαίρετο κτίσμα. Κάναμε τη μέτρηση και ξεκινήσαμε να συντάσσουμε την έκθεση» μας αφηγείται ο Γιώργος. «Μέχρι να ολοκληρώσουμε την έκθεση αυθαιρέτου, μας είχαν “προσεγγίσει” οι ιδιοκτήτες, ζητώντας μας θρασύτατα να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου!» συνεχίζει την αφήγησή του και προσθέτει: «Μετά μας “προσέγγισαν” και πολιτικά πρόσωπα, μεταφέροντας την ίδια απαίτηση. Τους απαντήσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου» υπογραμμίζει ο Γιώργος, προσθέτοντας: «Μετά έρχονταν οι ιδιοκτήτες και οι “μεσάζοντές” τους να μας λένε ότι θα μας δώσουν λεφτά προκειμένου να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου. Τους απαντήσαμε ότι δεν δεχόμαστε να μας δωροδοκήσουν» λέει κοφτά ο Γιώργος.
Απειλή με πιστόλι
«Οταν πια είδαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως υπηρεσία να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου και άρα ότι δεν υποχωρούμε στις πιέσεις τους, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο ένας από τους ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου, ο οποίος είχε στη ζώνη ένα πιστόλι και μου το επέδειξε απειλητικά» λέει σε ανήσυχο τόνο ο Γιώργος και συμπληρώνει: «Δεν μου έβγαλε το πιστόλι, αλλά μου το έδειξε!». «Μου μίλησε σε τόνο απειλητικό και, δείχνοντάς μου το πιστόλι, μου είπε υπαινικτικά: “Κακώς προχωράς τον έλεγχο! Δεν έπρεπε να γίνει ο έλεγχος αυτός! Ξανασκέψου το θέμα πάρα πολύ καλά...”».
«Τα τελευταία δύο χρόνια, που είμαι προϊστάμενος, ζω με αυτόν τον τρόμο. Το ίδιο ζουν οι άλλοι δυο συνάδελφοί μου μηχανικοί» τονίζει ο Γιώργος, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστική υποστήριξη από τους πολιτικούς προϊσταμένους. «Γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, είμαστε τελείως απροστάτευτοι!» καταλήγει με την ίδια απογοήτευση.