Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Ρένα Δούρου / Οι εθνικές πολιτικές υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Οι εθνικές πολιτικές υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

132864014.png

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος. Όμως τις εθνικές πολιτικές δεν τις πραγματοποιεί καμία κυβέρνηση μόνη της, αλλά τις εθνικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο τις υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε εμφατικά και καταχειροκροτούμενη η Ρένα Δούρου στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Δύναμη Ζωής με θέμα «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Τομή δημοκρατίας και ανάπτυξης» στο αμφιθέατρο του Δήμου Περιστερίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από ακαδημαϊκούς, όπως ο Γιάννης Ψυχάρης και η Άννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου, που ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για την προοπτική της περιφερειακής διακυβέρνησης με όρους μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των ανισοτήτων με σκοπό την κοινωνική ευημερία, η τέως περιφεριάρχης και επικεφαλής της Δύναμης Ζωής Ρ. Δούρου έδωσε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό της οκταετούς πορείας της στην Περιφέρεια Αττικής.

«Η υλοποίηση των εθνικών πολιτικών που γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και ένα αντικείμενο διαπαιδαγώγησης των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, τονίζοντας ότι αυτό δεν το εκφράζει με «φθόνο» προς την κεντρική διοίκηση του κράτους, και υπενθύμισε ότι η ίδια το 2014 είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα για να υπηρετήσει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

«Αν τον Οκτώβριο του 2023 δεν υπάρχουν διοικούσες παρατάξεις στους δήμους και στις περιφέρειες με επεξεργασμένα προγράμματα και σχέδια δράσης, είναι σίγουρο ότι η εθνική κυβέρνηση θα λειτουργεί υπό πολιτικό περιορισμό» επισήμανε η Ρ. Δούρου. Δίνοντας ενωτικό τόνο, χαρακτήρισε τόσο τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη ως «εξαιρετικούς συνεργάτες».

Από το όραμα στην υλοποίηση

«Επί διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής μεροληπτήσαμε υπέρ των αδυνάτων λαμβάνοντας υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες» είπε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε επιλέξει να φέρουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να στηρίξουμε την κοινωνία». Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα κουπονιών από τις λαϊκές αγορές, το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», την επιχορήγηση των νοσοκομείων ύψους 40 εκατ. ευρώ για τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, το πρόγραμμα για τη στήριξη των αναπήρων και τις κακοποιημένες γυναίκες.

Ειδικά για τη διαχείριση απορριμμάτων, η Ρ. Δούρου, αφότου ευχαρίστησε προσωπικά τον τέως υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, αναφέρθηκε στο έργο της. «Συγκρουστήκαμε με νοοτροπίες που δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα» τόνισε. «Δεν θα ξεχάσω τον Αλέκο Φλαμπουράρη να μου λέει: “Προχώρα παρακάτω!”» είπε σε πιο προσωπικό τόνο, υπογραμμίζοντας ότι: «Δώσαμε τη μάχη για τη διαχείριση απορριμμάτων και προχωρήσαμε με θέσεις και αρχές και συγκρουστήκαμε με σχέδιο».

Πυρά για την κακοδιαχείριση Πατούλη

Αφού, λοιπόν, η Ρένα Δούρου ολοκλήρωσε την έκθεση του «παραδείγματος» καλής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, στηλίτευσε την πρακτική τού νυν περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη χαρακτηρίζοντάς την ως «αντιπαράδειγμα». «Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε τώρα μια διοίκηση που το λιγότερο που κάνει είναι να καπηλεύεται το έργο της προηγούμενης διοίκησης και όχι δηλαδή να το συνεχίζει, στη λογική ότι το κράτος έχει συνέχεια…» είπε η Ρ. Δούρου. «Έχουμε μια διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής που πολύ συχνά προκαλεί την αρνητική παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» στηλίτευσε η Ρ. Δούρου, υπενθυμίζοντας ότι επί δικής της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής «ουδέποτε το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε μια τέτοια αντιμετώπιση στις δικές μας προτάσεις, όπως έχει σήμερα». «Δεν μπορώ να θυμηθώ το Ελεγκτικό Συνέδριο να απορρίπτει (σ.σ.: τις υπό έλεγχο συμβάσεις) με τέτοιους ρυθμούς» πρόσθεσε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι οι απορριπτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί διοίκησης Πατούλη οφείλονται «στα οικονομοτεχνικά μεγέθη».

Παράλληλα, επέκρινε τον Γ. Πατούλη για ανάπτυξη «πελατειακού συστήματος» εις βάρος της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Στον αντίποδα αυτού, η Ρ. Δούρου υπενθύμισε ότι επί διοίκησής της είχε αναπτυχθεί συνεργασία με τα εμπορικά και επιστημονικά Επιμελητήρια με κατεύθυνση τις start up επιχειρήσεις. «Έχουμε μια διοίκηση που δυστυχώς χρεοκόπησε την Περιφέρεια, αλλά αυτό δεν έγινε είδηση» πρόσθεσε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση Πατούλη «διαλύει τα έργα». Αναφερόμενη στο πολιτικό στίγμα της διοίκησης Πατούλη, στηλίτευσε ότι η διοίκηση Πατούλη έχει «συνεργασία με την Ακροδεξιά».

Η κακοδιοίκηση Πατούλη σε αριθμούς

«Η διοίκηση Πατούλη κατόρθωσε να διαλύσει τα έργα και να φέρει την Περιφέρεια σε φάση χρεοκοπίας» είπε ο τέως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, υπογραμμίζοντας ότι επί ημερών Πατούλη ο τελευταίος έχει καταγράψει την «κατάμαυρη “Βίβλο” στην Περιφέρεια Αττικής». Ο ίδιος επέκρινε τη διοίκηση Πατούλη γιατί αφενός έχουν διαλυθεί 19 μεγάλες συμβάσεις σε σημαντικά έργα ύψους 156,8 εκατ. ευρώ, αφετέρου έχουν σταματήσει 40 κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων 9 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 82,6 εκατ. ευρώ έχουν διαλυθεί! Για τη δε ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ο Χρ. Καραμάνος είπε: «Επί διοίκησης Δούρου είχαμε ολοκληρώσει το 60% της πρώτης φάσης του Φαληρικού Όρμου και είχαμε ολοκληρώσει τη μελέτη της δεύτερης φάσης του Φαληρικού Όρμου για τη διαμόρφωση του οικολογικού πάρκου». Για την πρώτη φάση του έργου «έχει αποπληρωθεί το 95% του οικονομικού αντικειμένου και για την κάλυψη της χρηματοδότησης απαιτούνται 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά η διοίκηση Πατούλη έχει πιστώσει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ» είπε ο Χρ. Καραμάνος.

Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, ο Χρ. Καραμάνος είπε: «Μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις και την κοινωνία θα συνδιαμορφώσουμε ένα δεκαετές πρόγραμμα για την Περιφέρεια. Θα φτιάξουμε ένα ρεύμα αναδημιουργίας, που θα σαρώσει το καθεστώς χρεοκοπίας».

Δίνοντας το «παρών»

Στην κατάμεστη αίθουσα το «παρών» έδωσαν οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Πάνος Ρήγας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέκος Φλαμπουράρης. Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν οι Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Θανάσης Καποτάς, Νίκος Μπελαβίλας, Δημήτρης Μπίρμπας. Επίσης, παρέστησαν οι δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Εκ μέρους της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ παρέστη ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Επίσης, παρέστησαν όλα τα μέλη της παράταξη της Δύναμης Ζωής, αλλά και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών άλλων παρατάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL