Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Κορωνοϊός / Ανησυχία παιδιάτρων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανησυχία παιδιάτρων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά

ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΑΙΔΙΑ
πηγή freepik.com

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού των παιδιών προκαλεί βαθιά ανησυχία στην Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας, όπως και οι επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Αν και τα παιδιά στην πλειονότητά τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (περισσότερα από 130 παιδιά στη χώρα μας) και το Long-COVID, όπως τονίζει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους ο εμβολιασμός ωφελεί τα παιδιά γιατί, έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ενώ αν μολυνθούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ, ή πολύ σπανιότερα να πεθάνουν, ή να αναπτύξουν MIS-C.

Παράλληλα ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και μπορεί να μειώσει τις δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που έχουν ήδη επιφέρει τα παρατεταμένα μέτρα ελέγχου. Επίσης ακόμη και τα παιδιά που έχουν νοσήσει έχουν όφελος, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός) υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει μεμονωμένα ή νόσος ή το εμβόλιο.

Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο και για αυτές τις ηλικίες. Είναι επομένως σημαντικό, παιδιά που έχουν εμβολιαστεί την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή 6-12 μήνες πριν, ή έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που νόσησαν, να θωρακιστούν με αυτό το εμβόλιο.

Η ηλικιακή ομάδα 6 μηνών έως 5 ετών, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νοσηλείας. Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2022 είχαν νοσηλευτεί 7.627 παιδιά, εκ των οποίων τα 75 χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ ενώ 11 δυστυχώς κατέληξαν.

Όπως σημειώνουν, ενώ οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία εμβολιάζεται καθολικά ο παιδιατρικός πληθυσμός και θεωρούν ότι εφόσον υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα τα παιδιά καθολικά να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL