Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πρόγραμμα Εστία / Ξεριζωμός ξανά για πενταμελή οικογένεια που ζούσε στο Παγκράτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα Εστία / Ξεριζωμός ξανά για πενταμελή οικογένεια που ζούσε στο Παγκράτι

πρόσφυγες παιδί
Φωτογραφία αρχείου - (EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Καθημερινές μεγάλες τραγωδίες βιώνουν οικογένειες προσφύγων που ζουν στη χώρα και αναγκάζονται να «ξεριζωθούν» ξανά, αφού η κυβερνητική εμμονή οδήγησε στον τερματισμό του προγράμματος στέγασης Εστία που ήταν σε ισχύ μέχρι και το 2022.

Μία πενταμελής οικογένεια που ζούσε στο Παγκράτι και της οποίας τα δυο παιδιά φοιτούν στο 123ο δημοτικό σχολείο, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα που διαμένουν και να μεταφερθούν σε κλειστή δομή στη Λάρισα.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 123ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η οικογένεια επιθυμεί να παραμένει στην Αθήνα καθώς τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ ο πατέρας εργάζεται στην περιοχή.

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την οικογένεια που αναγκάζεται να ξεριζωθεί για δεύτερη φορά, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο Αρείωνα, την Ένωση Γονέων και τους εκπαιδευτικούς αναζητά σπίτι και διαμέρισμα έως 350 Ευρώ προκειμένου η οικογένεια να παραμείνει στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Εστία δημιουργήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2015, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και προέβλεπε αρχικά 25.000 έως 27.000 θέσεις φιλοξενίας σε 21 πόλεις της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 είχαν ωφεληθεί περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνταν σε κατοικίες και διαμερίσματα.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ομαλή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό για όσο διάστημα παρέμεναν στην Ελλάδα, ενώ και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών πληρώνονταν το συμφωνημένο μίσθωμα από την Ύπατη Αρμοστεία.

Ωστόσο με τον ερχομό της ΝΔ και την αντιμεταναστευτική πολιτική και ακολούθησε, η Ύπατη Αρμοστεία αποχώρησε από την διαχείριση του προγράμματος λόγω των τεράστιων εμποδίων  που έθετε η κυβέρνηση και παραδόθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL