Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Περιφέρεια Αττικής / Ελλειμμα 170 εκατ. ευρώ με ευθύνη Πατούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Αττικής / Ελλειμμα 170 εκατ. ευρώ με ευθύνη Πατούλη

132729910.png

Να δώσει πανηγυρικό τόνο για το έργο που δεσμεύτηκε, δεν ολοκλήρωσε, αλλά υπόσχεται ότι θα ολοκληρώσει εάν όχι εντός του 2023, ίσως στην επόμενη θητεία, παρότι μεσολαβούν αυτοδιοικητικές εκλογές, επιχείρησε ο Γιώργος Πατούλης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Βέβαια, οι αριθμοί τον διαψεύδουν. Η δε αντιπολίτευση τον καταγγέλλει για τη «χρεοκοπία» της Περιφέρειας Αττικής, καταλογίζοντάς του την αποκλειστική ευθύνη για τη διαμόρφωση ελλείμματος από το 2019 έως το 2022 ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Η φαντασμαγορική εικόνα

«Πραγματοποιούμε έργο που δεν είχε γίνει στην Αττική για 20 χρόνια» έσπευσε να πει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2023. Ο ίδιος επιχείρησε να φιλοτεχνήσει μια φαντασμαγορική εικόνα με πάνω από 1.200 έργα που έχουν προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ. Ενέπλεξε τα έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής με τα εθνικά έργα που έχουν αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και τα ιδιωτικά έργα για να μας ενημερώσει ότι «στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας το τοπίο αλλάζει».

Επιχειρώντας να μας υπενθυμίσει την παρουσία του «στο τιμόνι της Περιφέρειας», όπως του αρέσει να λέει, ο Γ. Πατούλης έσπευσε να μας πει ότι ασφαλτόστρωση στους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής είχε να γίνει «πάνω από 20-30 χρόνια». Για τις δε υποδομές της Αττικής, ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι αντέχουν, αλλά μας πληροφόρησε ότι «για να είναι ανθεκτικές και στο μέλλον, ήδη επικαιροποιούμε τις μελέτες, με έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση». Με το ίδιο βαρύγδουπο ύφος, ο Γ. Πατούλης είπε: «Εμείς θωρακίσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαθέτοντας 250 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη ιατρών/νοσηλευτών και την προμήθεια του ιατροτεχνικού εξοπλισμού».

Το πολυσυλλεκτικό προφίλ

Αποκρύπτοντας εσκεμμένα τις εκλεκτικές του σχέσεις με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, που φαινομενικά την αποκήρυξαν αλλά επί της ουσίας την εμφορούνται και επιτίθενται σε όλους τους εκπροσώπους των προοδευτικών δυνάμεων, ο Γ. Πατούλης προέταξε ένα δήθεν πολυσυλλεκτικό πολιτικό προφίλ. «Πολλά έχουν πει, όσοι λένε ότι είναι προοδευτικοί και μας λένε ότι είμαστε δεξιοί. Εμείς δεν θα πούμε ότι υπάρχουν προοδευτικοί, αλλά υπάρχουν αυτοί που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τον πολίτη. Και δεν υπάρχουν δεξιοί, υπάρχουν αδέξιοι οι οποίοι ενδεχομένως δεν είχαν αντιμετωπίσει επί πολλά χρόνια πριν τα ζητήματα της Αττικής μας» είπε ο Γ. Πατούλης.

Γκρεμίζοντας το έργο της Ρ. Δούρου

«Αντί για νέα αρχή, η διοίκηση Πατούλη έφερε την αρχή του τέλους στα έργα υποδομής, στα έργα κοινωνικής πολιτικής και στα έργα για τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής» αντέτεινε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της Δύναμης Ζωής Ρένα Δούρου απαντώντας στον Γ. Πατούλη. «Η διοίκηση της Δεξιάς στην Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να γκρεμίσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης» πρόσθεσε η Ρ. Δούρου.

Κατήγγειλε, μάλιστα, τον Γ. Πατούλη, ότι στον προϋπολογισμό του 2023 αποτυπώνεται «η χρεοκοπία και η διάλυση της Περιφέρειας Αττικής». «Διαλύσεις έργων βλέπουμε, έργα δεν βλέπουμε» είπε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους η Ρ. Δούρου, θυμίζοντας ότι η διοίκηση Πατούλη έχει εγκαταλείψει την ολοκλήρωση 26 εμβληματικών έργων που ξεκίνησε επί των ημερών της, όπως είναι το Οικολογικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου ή τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η διοίκηση Πατούλη έχει εγκαταλείψει παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως η ανάπτυξη δομών κοινωνικής προστασίας ή τα προγράμματα Ρεύμα για Όλους και Κουπόνια Λαϊκών Αγορών.

Χρ. Καραμάνος: Είστε η διοίκηση των απευθείας αναθέσεων

Χαρακτηρίζοντας υπαρκτό τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Περιφέρειας Αττικής, σύμπασα η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διοίκηση Πατούλη για τη διαμόρφωση υψηλών ελλειμμάτων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ! «Η περιφερειακή Αρχή είναι δύναμη χρεοκοπίας» είπε ο εισηγητής εκ μέρους της Δύναμης Ζωής Χρήστος Καραμάνος, ο οποίος κατέθεσε εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού εκ μέρους της παράταξής του με σκοπό τη δρομολόγηση 26 έργων, τα οποία ξεκίνησαν επί ημερών Δούρου, αλλά η διοίκηση Πατούλη επέλεξε να μην τα υλοποιήσει ή να τα αφήσει να καρκινοβατούν.

«Η διάλυση είναι παντού» είπε ο Χρ. Καραμάνος, καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη ότι επέλεξε τη διάλυση 18 συμβάσεων με δεσμευμένους πόρους ύψους 158 εκατ. ευρώ. «Εάν δεν υπήρχε η διάλυση των έργων, δεν θα μπορούσε να δουλέψει η παραγωγή πολιτικού χρήματος με τις πρακτικές των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διαγωνισμών» στηλίτευσε ο Χρ. Καραμάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL