Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Βιασμός 12χρονης / Επί 3 μήνες χωρίς ψυχολογική υποστήριξη ενώ κατέθετε και αναγνώριζε δράστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιασμός 12χρονης / Επί 3 μήνες χωρίς ψυχολογική υποστήριξη ενώ κατέθετε και αναγνώριζε δράστες

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΙΤΣΙ
pexels

Από τα τέλη του καλοκαιριού η 12χρονη που έπεσε θύμα του κυκλώματος παιδοβιαστών στον Κολωνό παραμένει χωρίς ψυχολογική υποστήριξη στοχευμένη στην προστασία της ίδιας και η μόνη ψυχολογική υποστήριξη αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών και στόχων της ανάκρισης και της διερεύνησης της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη, όπως περιέγραψε στον Ant1 η δικηγόρος της οικογένειας Ασπασία Ταραχοπούλου.

Η 12χρονη «είναι σε πάρα πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Κλαίει συνέχεια, δεν κοιμάται, έχει εφιάλτες, δεν θέλει να βγει έξω. Είναι κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι», είπε η κα Ταραχοπούλου, που σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «θέλει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που της έκαναν ό,τι της έκαναν». 

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο και για τον άνθρωπο που την φροντίζει, να γνωρίζει τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθεί και να της μιλήσει, να την "ανοίξει". Δεν έχει καμία ψυχολογική υποστήριξη», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι «έχει επικοινωνία με την μαμά της», που παραμένει προφυλακισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε στο Χαμόγελο του Παιδιού είχε υποστήριξη

«Από την καταγγελία μέχρι και σήμερα, την 12χρονη δεν την έχει δει ψυχολόγος. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Ούτε στο Χαμόγελο του Παιδιού που ήταν, είχε ψυχολόγο ... Κανένας και ποτέ» δεν ήταν δίπλα της να την υποστηρίξει ψυχολογικά όσο πηγαινοερχόταν στη ΓΑΔΑ, τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας. «Δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια, δεν υπάρχει κράτος. Δεν μπορεί να αφήνεται αυτή η 12χρονη στην τύχη της. Αυτή την χρονιά χρειάζεται διδασκαλία κατ' οίκον, να πάει του χρόνου σε σχολείο. Χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη τόσο η ίδια όσο και ο άνθρωπος που την φροντίζει, αλλά και τα άλλα παιδιά» της οικογένειας. 

Απαντώντας σε σχόλιο των δημοσιογράφων για την απουσία ουσιαστικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, η κα Ταραχοπούλου προέτρεψε «να ρωτήσουμε την κα Μιχαηλίδου», αναφερόμενη στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης από τις επίσημες δομές «το είχαμε πει επανειλημμένως. Μετά, ήταν ενάμιση μήνα στο Χαμόγελο του Παιδιού, θεωρούσαμε ότι εκεί έχει ψυχολογική υποστήριξη -δεν είχε. Τώρα, έχει φύγει».

Σημειώνεται ότι ειδικοί είχαν καταγγείλει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου ότι ο τρόπος που διεξάγεται η έρευνα και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η 12χρονη, την μετατρέπει σε «πολυτραυματία» σεξουαλικής κακοποίησης.

Σημείωσε επίσης ότι «η κα Εισαγγελέας Ανηλίκων στην παραγγελία που εξέδωσε λέει ρητά ότι πρέπει να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη της 12χρονης, όλων των παιδιών και των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Γιατί και αυτοί δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτά τα παιδιά, που έχουν υποστεί τέτοια ψυχολογική πίεση».

«Ξεκλειδώνει» και θυμάται νέα πρόσωπα και στοιχεία

«Τώρα που η 12χρονη βρίσκεται σε περιβάλλον όπου νιώθει ασφάλεια και αγάπη, ζεστασιά, έχει αρχίσει και "ξεκλειδώνει", λέει και άλλα πράγματα. Μας είπε π.χ. ότι ο Μίχος είχε και δεύτερο κινητό τηλέφωνο, στο οποίο ήταν καταχωρισμένες οι επαφές αυτών που πήγαιναν στα ιδιωτικά ραντεβού, στο airbnb. Αυτό το τηλέφωνο, στις 40 ημέρες περίπου που δεν τον είχε ακόμη συλλάβει η Ασφάλεια ενώ αυτός ήξερε ότι έχει γίνει καταγγελία, ο Μίχος φρόντισε να το εξαφανίσει», ανέφερε η δικηγόρος. Ο προσδιορισμός του αριθμού αυτού του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμό περισσότερων που κακοποίησαν σεξουαλικά την 12χρονη, «αυτό προσπαθούμε».

«Θέλω να πάω στην ανακρίτρια, έχω και άλλα στοιχεία για πρόσωπα που θυμήθηκε η 12χρονη. Μας είπε ότι τα ανέφερε αλλά δεν έχουν καταγραφεί. Η κατάθεση της 12χρονης μαγνητοσκοπείται, αλλά πριν την κατάθεση γίνεται και μια προεργασία με την ψυχολόγο», όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL