Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Κώστας Σκρέκας / Εκθετος για τις παρανομίες των ιδιωτών παρόχων ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Σκρέκας / Εκθετος για τις παρανομίες των ιδιωτών παρόχων ενέργειας

132542419a.png

Ψευδόμενος συνελήφθη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναφορικά με την επιλογή των ιδιωτών παρόχων ενέργειας να παρακρατούν παρανόμως από τους εισπραχθέντες λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, όπως και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και μην αποδίδουν τα ποσά, όπως είναι υποχρεωμένοι, στους δήμους! Ο Κ. Σκρέκας, μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ λασπολογίας, έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστεί ως ο δήθεν σωτήρας των δήμων και να ισχυριστεί ψευδώς ότι ο ίδιος έχει διευθετήσει το θέμα της ομαλής απόδοσης των παρανόμως παρακρατηθέντων κατά 70%-80%!

Το ζήτημα ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ στην έκδοση της Τετάρτης 16ης Νοεμβρίου με τίτλο «Οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας τζιράρουν με τα λεφτά των δήμων», που προκάλεσε κυβερνητική αμηχανία! Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί εδώ και έναν χρόνο στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, με τους δημάρχους να καταγγέλλουν τους ιδιώτες παρόχων ενέργειας ότι υπεξαιρούν δημόσιους πόρους, ήτοι έσοδα από τη δημοτική φορολογία, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα.

Οι δήμαρχοι, προκειμένου να εισπράξουν την παρανόμως παρακρατηθείσα δημοτική φορολογία από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη υποβάλλοντας μηνύσεις και αγωγές ώστε να αναγκάσουν τις εταιρείες να υπαχθούν τουλάχιστον σε διακανονισμό. Οι δήμαρχοι έχουν ζητήσει πολλάκις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα να φέρει νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει τις εταιρείες σε συμμόρφωση με το άρθρο 43 του Ν. 3979/2011, δηλαδή εντός δύο μηνών από την είσπραξη της δημοτικής φορολογίας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας να αποδίδουν τα ποσά στους δήμους. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Κ. Σκρέκα να εισηγηθεί ρητή νομοθέτηση που να ενεργοποιεί διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιωτών παρόχων ενέργειας.

Αντί αυτού, ο υπουργός κωφεύει στο δίκαιο αίτημα των δημάρχων προκειμένου να μην αντιπαρατεθεί με το καρτέλ των ιδιωτών παρόχων ενέργειας, γνωρίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της παράνομης παρακράτησης της δημοτικής φορολογίας φέρνει σε ακόμη πιο δεινή κατάσταση τα οικονομικά των δήμων. Παράλληλα, ο ίδιος ξεχνά ότι σε περίπτωση που οι δήμαρχοι δεν κινηθούν νομικά για την είσπραξη αυτών των ποσών, θα βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι για απιστία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και βέβαια για συγκάλυψη παράνομης πράξης!

Ο Κ. Σκρέκας ερωτηθείς, πάντως, χθες (ΑΝΤ1) σχετικά με το ζήτημα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ», «γιατί εδώ και ένα έτος τουλάχιστον έχουμε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ελέγξει τι οφειλές έχουν οι πάροχοι προς τους δήμους». «Έχουν μειωθεί οι οφειλές σχεδόν κατά 70%-80% από αυτό που είχαμε κληρονομήσει από την προηγούμενη διακυβέρνηση και πραγματικά εισπράττουν πια οι δήμοι» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας: «Άρα έχουν μειωθεί οι οφειλές των προμηθευτών ενέργειας προς τους δήμους και συνεχίζεται η προσπάθεια για να εκμηδενιστεί αυτό».

Σχολιάζοντας στην ΑΥΓΗ την γενική κατάσταση που επικρατεί με τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας και τους δήμους, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Α' Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, είπε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τη νόμιμη διεκδίκηση των χρημάτων από δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που οι λεγόμενοι πάροχοι ενέργειας-εταιρείες παρακρατούν παράνομα και είτε τα αποδίδουν με καθυστέρηση είτε δεν τα αποδίδουν! Αυτό σημαίνει ότι θα στρεφόμαστε σταθερά εναντίον τους με μηνύσεις και αγωγές όχι γιατί έχουμε κάτι προσωπικό μαζί τους, αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα δημοτικά συμφέροντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL