Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
New York Times / Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

New York Times / Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα

Μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας
INTIME/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στην ελληνική πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδρύσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, τονίζοντας ότι «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη, όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια».

Το ίδιο δημοσίευμα κάνοντας σύγκριση με το τι συμβαίνει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ αναφέρει ότι εν αντιθέσει με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ αν και η παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι συνηθισμένη οι τα μέλη της ορίζονται από τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι από την αστυνομία, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

«Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι New York Times δημοσιεύουν δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδη, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στην πανεπιστημιακή αστυνομία κάνοντας λόγο για «καταστολή» και «εκφοβισμό». Ο ίδιος αναφέρει δε, ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια γενικότερη «διολίσθηση προς τον αυταρχισμό» φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την 108η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου.

Επιπλέον το αμερικανικό δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Φίλη σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσχώρησε στην απόφαση για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στοχεύοντας στις ψήφους ακροδεξιών βασιζόμενη στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Ο ίδιος κάνοντας λόγο για «αυξανόμενο κλίμα αυταρχισμού», τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει υποτίμησης των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, προωθώντας παράλληλα τα ιδιωτικά κολέγια.

Θέση για την πανεπιστημιακή αστυνομία πήρε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος δήλωσε ότι «η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν χρειαζόταν» και προειδοποίησε ότι η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης εντός των πανεπιστημίων ενέχει και κινδύνους.

Τέλος, οι New York Times στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι και η ΠΟΣΔΕΠ διαφωνεί μ την πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ φιλοξενούν δηλώσει και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου. Ο βουλευτής της ΝΔ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η «περίοδος χάριτος» στα πανεπιστήμια τελείωσε προσθέτοντας ότι «επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου μειονότητες χωρίς κοινωνική επίδραση είχαν αποκτήσει προνόμιο και δρούσαν σας να τους ανήκαν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτή πολύχρονη περίοδος χάριτος τέλειωσε και αντιδρούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL