Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Γιώργος Πατούλης / Κόντρα με 66 δημάρχους και στο βάθος η καύση απορριμμάτων στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Κόντρα με 66 δημάρχους και στο βάθος η καύση απορριμμάτων στην Αττική

132279616.png

Με οριακό αποτέλεσμα ψηφοφορίας 47-47, αλλά με χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έδωσε τη θετική έγκριση επί της γνωμοδότησης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά πολιτική ήττα για τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος, αντί συναίνεσης, έθεσε απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και τους 66 δημάρχους της Αττικής που αντιδρούν στους εν κρυπτώ σχεδιασμούς του. Πάντως, από την εννιάωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι η καύση συνιστά την κεντρική στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων που εκπονεί ο Γ. Πατούλης, ασχέτως αν τεχνηέντως επιρρίπτει την ευθύνη στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η επιλογή Πατούλη να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας, διοργανώνοντας τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, αγνοώντας επιδεικτικά το αίτημα σύμπασας της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για διά ζώσης συνεδρίαση, του έδωσε το προνόμιο ελιγμών προκειμένου να υπεκφύγει να απαντήσει στο εάν προτίθεται να προχωρήσει στην καύση απορριμμάτων. Ενώ ο Γ. Πατούλης ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι ούτε κρύβεται ούτε φοβάται γιατί εντός τριετίας έχει παραγάγει έργο, αναφερόμενος στις πολυδάπανες προμήθειες οχημάτων και εξοπλισμού ανακύκλωσης, αποκαλυπτική των σχεδιασμών για ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων ήταν η ομολογία του Βασίλη Κόκκαλη, αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στενού συνεργάτη του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Για να δικαιολογήσει την επιλογή της καύσης ο Β. Κόκκαλης αναφέρθηκε τόσο στην καύση του παραγόμενου από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στη Φυλή δευτερογενούς καυσίμου τύπου RDF, SRF από την τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και στην αδειοδοτημένη καύση ελαστικών από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ άφησε σκιές και υπόνοιες για παράνομη εισαγωγή σκουπιδιών και ελαστικών την τελευταία τριετία από την Αγγλία και την Ιταλία που καίγονται από την τσιμεντοβιομηχανία.

Μπορεί και οι δυο να έριξαν την ευθύνη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δρομολογούμενη δημιουργία έξι μονάδων καύσης ανά τη χώρα, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικοί σχεδιασμοί, αλλά ούτε ο Γ. Πατούλης ούτε ο Β. Κόκκαλης απάντησε τι στάση θα κρατήσει στην περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να γνωμοδοτήσει για τη χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας. Ακόμη και οι μελετητές πήραν αποστάσεις από τον σχεδιασμό για την καύση απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επαφίεται στη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Οι ίδιοι εξήγησαν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καύση και στην Αττική, καθώς υπάρχει πρόβλεψη αυτής της μεθόδου από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί εκ νέου το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Πατούλης κατά πάντων

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δηλαδή οι 66 δήμαρχοι της Αττικής, με απόφασή της δεν συμφωνεί με τους σχεδιασμούς Πατούλη για τη διαχείριση απορριμμάτων ως προς τη χωροθέτηση μονάδων και την ενεργειακή αξιοποίηση, ο Β. Κόκκαλης έσπευσε ψευδώς να ισχυριστεί ότι η ΠΕΔΑ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση και πως η διαφωνία δεν εκφράζει όλους τους δημάρχους, αλλά μόνο την Επιτροπή Περιβάλλοντος, στοχοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον πρόεδρο της και δήμαρχο Βάρης-Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ο δε Γ. Πατούλης αμφισβήτησε την ύπαρξη της απόφασης της ΠΕΔΑ και επικαλέστηκε προηγηθείσες συσκέψεις με δημάρχους της Αττικής, όπως και τις ημερίδες που διοργάνωσε για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), παραγνωρίζοντας ότι δεν είχαν μορφή συγκροτημένου διαλόγου που να συνιστά διαβούλευση.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εννιάωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γ. Πατούλης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «η καύση δεν αφορά το ΠΕΣΔΑ, αλλά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος». «Κατά βάση όλοι συμφωνούμε στο σχέδιο για την ανακύκλωση και τις έξι αποκεντρωμένες μονάδες για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία» πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επιτεθεί στην προκάτοχό του Ρένα Δούρου, καταλογίζοντάς της δήθεν αδράνεια στο θέμα της ανακύκλωσης, της χωροθέτησης των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των έργων εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή στον ΧΥΤΑ της Φυλής, αλλά και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. «Η δική της αδράνεια ως προς την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης είναι αυτή που έφερε την Αττική προ αδιεξόδου και άνοιξε την όρεξη σε όσους προωθούν ως λύση την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων» είπε ο Γ. Πατούλης απευθυνόμενος στη Ρ. Δούρου, με την τελευταία να τον επικρίνει για «κρεσέντο ψευδών».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην ψηφοφορία καταγράφηκε ισοψηφία 47-47 και μια αποχή από την παράταξη Πατούλη, όμως ο Γ. Πατούλης σε ανακοίνωσή του έσπευσε να ισχυριστεί ότι τελικώς δόθηκε θετική έγκριση στη γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παρέλειψε, όμως, να πει ότι εκ των υστέρων έγινε χρήση διπλής ψήφου από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Θεοδωρόπουλο προκειμένου το αποτέλεσμα να μετατραπεί σε 48-47.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL