Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Euronews / «Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες» - Ρεπορτάζ σοκ για τη φτώχεια στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Euronews / «Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες» - Ρεπορτάζ σοκ για τη φτώχεια στην Ελλάδα

Κοινωνική Κουζίνα φτώχεια συσσίτιο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εκτενές ρεπορτάζ στο Euronews έγινε η κρίση ακρίβειας και το ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας. Στο σχεδόν 10λεπτο θέμα της εκπομπής Euronews Witness με τίτλο «Οι ουρές επιστρέφουν στις κοινωνικές κουζίνες εξαιτίας του πληθωρισμού», ο δημοσιογράφος του καναλιού Hans von der Brelie αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα χιλιάδων πολιτών στην Ελλάδα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έκρηξη των τιμών.

https://www.youtube.com/watch?v=vTrwvxbT0KQ

Ο δημοσιογράφος του Euronews μπαίνει στο σπίτι ενός νεαρού ζευγαριού, του Αλέξανδρου και της Αγγελικής που περιμένουν το δεύτερό τους παιδί. Ο δίχρονος γιος τους Ιάσονας θέλει να αναλάβει την κάμερα. «Το ψυγείο μας είναι πάντα άδειο» λέει η 19χρονη Αγγελική, ενώ ο Αλέξανδρος που είναι άνεργος προσθέτει ότι δεν έχει λεφτά ούτε για πάνες. Το τελευταίο διάστημα έχει δώσει 180 αιτήσεις εργασίας πόρτα πόρτα, αλλά ακόμη δεν έχει βρει τίποτα και η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση. 

Ο Αλέξανδρος εργάζεται εθελοντικά στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» μοιράζοντας δωρεάν φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη. Στην κάμερα μιλά ο ιδρυτής της, Κώστας Πολυχρονόπουλος. «Πολλές οικογένειες έρχονται εδώ για να παίρνουν τρόφιμα» σημειώνει ενώ συμπληρώνει ότι πολλοί συνταξιούχοι τους ζητούν να τους βοηθήσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή να τους αγοράσουν φάρμακα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συνταξιούχου Μανώλη, που μίλησε στον δημοσιογράφο του Euronews. Από τη σύνταξη των 620 ευρώ που παίρνει, είναι αναγκασμένος να πληρώνει 350 ευρώ ενοίκιο και με τα υπόλοιπα να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα για τον γιο του που έχει καρκίνο. Ωστόσο, του ήρθε λογαριασμός ρεύματος για τους μήνες του χειμώνα άνω των 1.400 ευρώ. «Αν δεν έπαιρνα υπογλώσσιο, θα πάθαινα συγκοπή» περιγράφει γλαφυρά για το πώς ένιωσε όταν είδε τον λογαριασμό. «Δεν μπορείς να κινηθείς, δεν μπορείς να γελάσεις. Μας έχουν κόψει το γέλιο» σημειώνει.

Το ρεπορτάζ του Euronews συνεχίζεται στη Νάξο, όπου η κρίση έχει μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για τους αγρότες που αναγκάζονται να σταματήσουν τη γεωργία επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για λιπάσματα ή ζωοτροφές και τους ψαράδες που σταμάτησαν να ψαρεύουν καθώς τα καύσιμα των σκαφών έχουν γίνει πολύ ακριβά. Πρόσφατα, μάλιστα, θανατώθηκαν περισσότερες από 300 αγελάδες και 30.000 κατσίκες και πρόβατα.

«Είμαστε τέσσερις γενιές κτηνοτρόφοι. Πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει στη δικιά μου τη γενιά», λέει στην κάμερα ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζαχαράτος.

Από τους 1.200 αγρότες της Νάξου, οι 150 θα τα παρατήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αν δεν έρθει βοήθεια από την Αθήνα ή τις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Δημήτρης Καπούνης. «Η γεώτρηση για να βγάλει νερό και να ποτίσει ο παραγωγός τα ζώα του ή τις ζωοτροφές του ήταν την ώρα 7-8 ευρώ και τώρα είναι 28-30 ευρώ. Και τα λιπάσματα αυξάνονται από 300 ευρώ σε 1.000 ευρώ ανά τόνο», εξηγεί.

«Παλιά πλήρωνα 0,30-0,40 ευρώ το πετρέλαιο για το καΐκι και τώρα πληρώνω 1,50 ευρώ» σημειώνει από την πλευρά του ο ψαράς Σταμάτης Σέργης. Όπως λέει, δεν μπορεί να κερδίσει ούτε 50 ευρώ την ημέρα και για τον λόγο αυτό, έχει αναγκαστεί να δέσει το σκάφος του και να κάνει μεροκάματα αλλού. 

Στο ρεπορτάζ μιλά και η Πηγή, μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα 4 παιδιά της, εξηγώντας ότι δεν μπορεί πλέον να τους πάρει ούτε ένα παγωτό. «Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν μπορείς να στηρίξεις την οικογένειά σου. Σε κάνει να αισθάνεσαι άχρηστη» τονίζει.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL