Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
ΕΡΤ / Σφίγγει ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Σφίγγει ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης

ΕΡΤ
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχεδόν τρία χρόνια κράτησε η συγκατοίκηση, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα, δημοσιογράφου στην Καθημερινή έως τότε και κατά καιρούς εκπομπάρχη στην ΕΡΤ, με σπουδαίες κομματικές περγαμηνές, από τη μία πλευρά, και του διευθύνοντος συμβούλου, του τεχνοκράτη με σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, απόφοιτου του Πολυτεχνείου της Νέας Υόρκης, Γιώργου Γαμπρίτσου, από την άλλη πλευρά, με πολλά «χιλιόμετρα» στο ενεργητικό του σε διευθυντικές θέσεις σε κανάλια και δίκτυα στην Ελλάδα.

Η εξώθηση σε παραίτηση του τεχνοκράτη - ανώτατου στελέχους της κρατικής ΕΡΤ, προς όφελος του έμπιστου πολιτικού στελέχους της κυβέρνησης, τη στιγμή της σύγκρουσης μεταξύ τους για επιλογές, λειτουργίες και πολιτικές στη διοίκηση της ΕΡΤ, μπορεί να είναι αναμενόμενη, όμως είναι και ενδεικτική της αντίληψης για τη δημόσια υπηρεσία που παρέχει η ΕΡΤ. 

Εν γνώσει του Μαξίμου

Τις σοβαρές διαφωνίες που είχαν προκύψει εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον μεταξύ του προέδρου της ΕΡΤ, δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζούλα, και του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου ανέλαβε να διευθετήσει το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γαμπρίτσος απευθύνθηκε στον πολιτικό προϊτάμενο προ καιρού, προκειμένου να διατυπώσει ενστάσεις και αντιρρήσεις σε επιλογές προσώπων και κατευθύνσεων στη δημόσια τηλεόραση και να προτείνει έναν νέο σχεδιασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθούσε την ΕΡΤ να προχωρήσει μπροστά. Στον σχεδιασμό αυτό αντιδρούσε ο πρόεδρος Κ. Ζούλας. Το Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν στήριξε τον Γ. Γαμπρίτσο, αλλά προτίμησε να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό επίτροπο. 

Οι ίδιες πληροφορίες από το Ραδιομέγαρο κάνουν λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών που βρέθηκαν στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες της ΕΡΤ, οι οποίες μάλιστα είχαν ξεκινήσει νωρίς. Βασική αφορμή για την όξυνση των σχέσεων λέγεται ότι στάθηκε η υπόθεση του «μαϊμού ανταποκριτή» που εμφανιζόταν δήθεν από τη Μόσχα στην κάλυψη του πολέμου της Ουκρανίας, όμως μετέδιδε από την Αθήνα. «Εκ παραδρομής», υποστήριξαν από την ΕΡΤ, όμως το πλήγμα για το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης ήταν σοβαρό, εφόσον, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για καθαρή εξαπάτηση του τηλεοπτικού κοινού, παρότι ορισμένοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλες καταγγελίες, από λογοκριμένες εκπομπές που δεν βγήκαν ποτέ στον αέρα μέχρι τα ραβασάκια στο μοντάζ όταν ξέσπασε η υπόθεση Λιγνάδη, να μην προβάλλουν φωτογραφίες του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, είχαν αποτελέσει εστία συγκρούσεων. 

Ο Γ. Γαμπρίτσος είχε διατυπώσει διαφωνία για την πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ, προτείνοντας άλλα άτομα από την αγορά, τα οποία, κατά τη γνώμη του, ήταν πιο ανταγωνιστικά για τις θέσεις και θα μπορούσαν να αποδώσουν πολύ καλύτερα, προς το συμφέρον της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σοβαρές ενστάσεις είχε διατυπώσει ο Γ. Γαμπρίτσος τόσο για τον γενικό διευθυντή Ειδήσεων Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη -οι σχέσεις με τον οποίο δεν ήταν οι καλύτερες- όσο και για τον γενικό διευθυντή Προγράμματος Κ. Παπαβασιλείου, παλαιό στέλεχος της ΕΡΤ, όμως καθόλου σχετικό με τις παραγωγές, τη μυθοπλασία και τον πολιτισμό, δεδομένου ότι προέρχεται από τη διεύθυνση Οικονομικού. Ο Κ. Παπαβασιλείου εισηγείται και υπογράφει παραγωγές εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξάλλου και ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος πάντως είναι υπεύθυνος και απέναντι στον νόμο. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλους γενικούς διευθυντές, των οποίων πρότεινε επίσης την αντικατάσταση. 

Αναμένονται εξελίξεις επί τα χείρω

Η απόρριψη του σχεδιασμού του από το Μαξίμου και η πλήρης στήριξη που έδωσε στον πρόεδρο Κωνστ. Ζούλα οδήγησαν τον Γιώργο Γαμπρίτσο στην παραίτηση και την έξοδο από το Ραδιομέγαρο. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος έχει στην άμεση ευθύνη του τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλάζοντας τον νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του- δείχνει ότι σκληραίνει τη στάση του, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου, φροντίζοντας να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης. Το επόμενο διάστημα, όπως όλα δείχνουν, θα δρομολογηθούν εξελίξεις, οι οποίες θα φέρουν ακόμη ασφυκτικότερο έλεγχο της κυβέρνησης στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραχώρηση και της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στον Κωνστ. Ζούλα. 

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Γαμπρίτσος είναι παλαιό υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς των ΜΜΕ. Με σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τεχνικός διευθυντής στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Mega, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δίκτυα, όπως στη Nova και στην Cosmote TV. Είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος και διευθύνων σύβουλος της ΕΡΤ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (υπουργός Παύλος Γερουλάνος), όμως παραιτήθηκε λίγο καιρό μετά. Εργάστηκε επίσης στη Digea ως γενικός διευθυντής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL