Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Υπερβάλλουσα θνητότητα / Ο βολικός δείκτης που (δεν) κρύβει τις εκατόμβες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερβάλλουσα θνητότητα / Ο βολικός δείκτης που (δεν) κρύβει τις εκατόμβες

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση έστειλε την πανδημία για... καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο οι συνέπειές της αποτυπώνονται καθημερινά - ειδικά στον τραγικό δείκτη των απωλειών. Επιχειρώντας να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ο Θάνος Πλεύρης και ο Θεοκλής Ζαούτης υποβάθμισαν τη σημασία του αριθμού των νεκρών και τη σύγκριση των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, προβάλλοντας την υπερβάλλουσα θνητότητα.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο παθολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, ειδικός για τις λοιμώξεις, υπογραμμίζει ότι πάντα υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε επιθυμίες. «Η υπερβάλλουσα θνητότητα έχει κάποια πλεονεκτήματα ως στατιστικός δείκτης» σημειώνει, ωστόσο διερωτάται: «Πόσο καλά είμαστε με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του Lancet που χρησιμοποιήθηκε από την πολιτειακή ηγεσία ως απόδειξη;». Δηλαδή, όπως εξηγεί ο ίδιος, αν δει κανείς το συγκεκριμένο άρθρο και συγκρίνει τη δική μας υπερβάλλουσα θνητότητα με ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Νορβηγία, Ιρλανδία), θα εκπλαγεί ιδιαίτερα δυσάρεστα.

«Θα πρέπει επίσης να σκεφτεί κάποιος που θα μελετήσει το περίφημο αυτό άρθρο ότι δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι του 2022, που ειδικά για τη χώρα μας θα επιδείνωναν τους δείκτες. Αλλά και το ότι το σύνθετο μοντέλο που χρησιμοποίησε το άρθρο (και το οποίο έχουν κατακρίνει πολλοί ειδικοί) ουσιαστικά βγάζει ένα παγκόσμιο συμπέρασμα που ελάχιστα προσαρμόζεται σε μεμονωμένες κοινωνικοπολιτικές ή ηλικιακές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας» αποσαφηνίζει.

Για παράδειγμα, προσθέτει, η υπερβάλλουσα θνητότητα πολλών δυτικών χωρών -φαινομενικά σε χειρότερη μοίρα από εμάς- εξαρτάται και από το εύρος του δικτύου των οίκων ευγηρίας που είχαν, οι οποίοι αποτέλεσαν εστίες μαζικών θανάτων. «Ένα προϋπάρχον κοινωνικό δεδομένο, η μικρή ανάπτυξη οίκων ευγηρίας στην Ελλάδα σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης, δεν αποτελεί επίτευγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά μία από τις δεκάδες παραμέτρους που επηρεάζουν τον τρόπο που ερμηνεύουμε την υπερβάλλουσα θνητότητα» αναφέρει ο Γιώργος Παππάς.

Όσο έχουμε χαμηλό εμβολιασμό, οι θάνατοι είναι ΑΠΟ κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους Θ. Πλεύρη και Θ. Ζαούτη στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων.  Όπως τόνισαν, οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι πολλοί γιατί ακολουθούμε το μοντέλο του ΠΟΥ, σε αντίθεση με άλλες χώρες. «Θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτειακή ηγεσία το γεγονός ότι χρησιμοποιεί επιχειρήματα που πρωτακούσαμε από τους επαγγελματίες παραπληροφορητές» δηλώνει δηκτικά ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Ακούμε, για παράδειγμα, ότι πλέον πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ΜΕ τον ιό αλλά όχι ΑΠΟ τον ιό. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε από στέλεχος της επιτροπής ειδικών ως επιχείρημα μια μελέτη από τη Δανία.  Όμως η Δανία έχει εμβολιαστική κάλυψη με τρεις δόσεις στο 98% του πληθυσμού της άνω των 70 ετών κι εμείς υπολειπόμαστε 20 εκατοστιαίες μονάδες αυτού του ποσοστού - δεν είναι καθόλου το ίδιο» ξεκαθαρίζει. Επομένως, όταν έχεις ακόμη πολλούς ανεμβολίαστους ή ελλιπώς ανοσολογικά προστατευμένους, οι θάνατοι θα είναι ΑΠΟ τον ιό.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παππά, αν αυτοί οι θάνατοι φαίνονται υπερβολικοί, ισχύει ένα από τα δύο: είτε να αποδειχθεί, με μία εγχώρια μελέτη, ότι στην πλειονότητά τους είναι άσχετοι με τον ιό, είτε να δούμε τι δεν κάναμε καλά. «Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της επάρκειας του σχεδιασμού νοσοκομειακής αντιμετώπισης (συχνά από μη εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό), την αξιολόγηση, επιτέλους, των προϋπαρχουσών εξειδικευμένων δομών (προφανώς δεν είναι όλες οι ΜΕΘ το ίδιο αποτελεσματικές και όποιος το αρνείται εθελοτυφλεί ή απλά δεν θέλει να ταράξει συνδικαλιστικά θέσφατα), τη συζήτηση για το τεράστιο κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην κοινότητα (επειδή δεν αναπτύχθηκαν ποτέ τέτοιες ομάδες κρούσης), τη συζήτηση χωρίς φόβο και προεκλογικούς υπολογισμούς των ευθυνών εκείνων των κοινωνικών ομάδων που παραπλάνησαν, θανάσιμα, πολλούς συμπολίτες, τη διάρρηξη της επαφής μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και πολιτών (με ευθύνη αμετροεπών, “ορθόδοξων” κατά τα άλλα συναδέλφων αλλά και εξαφανισμένων επιδραστικών ακαδημαϊκών) και, τέλος, την ίδια την πολιτική αμετροέπεια (είτε την υποτίμηση της πανδημίας ή τη δυσφήμιση των εμβολίων ή την επαναλαμβανόμενη πανηγυρική πρώιμη λήξη της πανδημίας κάθε λίγο και λιγάκι ή την καταστρατήγηση των μέτρων από την ίδια την πολιτική ηγεσία), από όποια παράταξη κι αν προέρχεται» καταλήγει.

Πινακίδα νοσοκομείου με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πινακίδα νοσοκομείου με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η συνύπαρξη με τον ιό είναι ομολογία αποτυχίας

Συνυπάρχουμε με έναν ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό, που αφήνει ένα επίπονο και μη αντιμετωπίσιμο σύνδρομο, το long-Covid

Πλέον η χώρα μας βρίσκεται στη νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό. Αυτό ουσιαστικά είναι ομολογία αποτυχίας τόσο της ελληνικής Πολιτείας όσο και των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών, όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιώργος Παππάς. Σημειώνει ότι ο κορωνοϊός δεν αποδείχθηκε προβλέψιμος όπως η γρίπη και δεν μπορέσαμε ποτέ να μαντέψουμε την εξέλιξή του - ενδεικτική η κατάσταση με την  Όμικρον. Παράλληλα, εξηγεί ότι αποφασίσαμε να συνυπάρχουμε με έναν ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό και εν μέρει υπερβαίνοντα την ανοσία μας, ο οποίος αφήνει ένα πολύπλοκο, επίπονο, και μη αντιμετωπίσιμο έως τώρα σύνδρομο, αυτό του long-Covid. «Έναν ιό που δεν ξέρουμε ποιες οδούς μεταλλάξεων ακολουθεί αυτή τη στιγμή, τόσο σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλή επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στο ζωικό βασίλειο».

Αλυσίδες μετάδοσης

Μάλιστα, ο καθηγητής σημειώνει ότι πάμε στη συνύπαρξη εξακολουθώντας να υστερούμε σε εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά ευπαθών ομάδων, και για τις ενισχυτικές δόσεις. Η σύγκριση, δε, με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους δεν είναι ασφαλής, λόγω των χαμηλών ποσοστών στην ανατολική Ευρώπη. «Αν συγκριθούμε με χώρες όπως η Δανία και η Πορτογαλία, θα καταλάβουμε το εμβολιαστικό μας κενό. Για το οποίο δεν κάνουμε πια κάποια προσπάθεια». Επιπρόσθετα, ο Γ. Παππάς αναφέρει ότι δεν έχουμε εξασφαλίσει την ευρύτερη χρήση θεραπευτικών επιλογών, την κάλυψη των υπερευπαθών με προληπτική χορήγηση συνδυασμού μονοκλωνικών μακράς δράσης που είναι δραστικά απέναντι στο τρέχον στέλεχος.

Παράλληλα, η έλλειψη μέριμνας εξαερισμού στους κλειστούς χώρους (σχολεία, επαγγελματικοί χώροι) δημιούργησε αλυσίδες μετάδοσης. Τέλος, συνεχίζουμε να επιτρέπουμε την παραπληροφόρηση, γεγονός τραγικό όταν αυτή προέρχεται από μικρή μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, επαγγελματίες Υγείας ή πολιτικά στελέχη, καταλήγει ο Γιώργος Παππάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL