Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά / Την έφερε η γυάλα των lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά / Την έφερε η γυάλα των lockdown

ηπατίτιδα

Η εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έφερε ακόμα έναν πονοκέφαλο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να εξετάσουμε την ηπατίτιδα επί της αρχής.  Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο διευθυντής ΕΣΥ και παιδίατρος Γρηγόρης Μαρκέτος, η ηπατίτιδα είναι ένας ιός που δημιουργεί φλεγμονή και εγκαθίσταται στο συκώτι. Από κει βγαίνει και το όνομά της, καθώς προκύπτει από τις λέξεις ήπαρ (συκώτι) + ιτις (κατάληξη που δηλώνει φλεγμονή). «Το συκώτι είναι ένα όργανο που καθαρίζει το αίμα από άχρηστες ουσίες.  Άρα θέλουμε να είναι καθαρό». Υπάρχει η ηπατίτιδα Α και Β. Η Α προκαλείται από το βρόμικο περιβάλλον, η Β από μολυσμένο αίμα, σπέρμα ή κολπικά υγρά όταν εισέρχονται στο σώμα. Υπάρχουν και πιο βαριές μορφές: C, D, E, ενώ υπάρχει και η G, αλλά είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Για την Α και τη Β έχουν αναπτυχθεί εμβόλια. Για την Α χορηγούνται δύο δόσεις στην ηλικία περίπου των δύο χρόνων, ενώ για τη Β χορηγούνται τρεις δόσεις ξεκινώντας από τον δεύτερο μήνα ζωής.

Η ηπατίτιδα που βρίσκεται τώρα σε έξαρση δεν οφείλεται στους παραπάνω ιούς. «Από ό,τι φαίνεται, είναι απότοκος του αδενοϊού, δηλαδή του ιού του κοινού κρυολογήματος» δηλώνει ο Γρ. Μαρκέτος. «Η συμπτωματολογία του αδενοϊού ήταν συνάχι, βήχας, επιπεφυκίτιδα ή μία απλή γαστρεντερίτιδα». Ωστόσο, τα lockdown άλλαξαν την κατάσταση. Σύμφωνα με τον παιδίατρο, τα παιδιά απομονώθηκαν, άρα σταμάτησαν να αναπτύσσουν το απαραίτητο φυσικό ανοσολογικό τείχος. Επομένως, βρέθηκαν έκθετα σε έναν αδενοϊό που κάθεται στο συκώτι και δημιουργεί ηπατίτιδα. «Υπάρχουν παιδιά που πήγαν κατευθείαν στην Α΄ Δημοτικού. Ξέρω περίπτωση που παιδί κόλλησε κατευθείαν μηνιγγίτιδα! Βεβαίως, προσέχουμε και παίρνουμε μέτρα υγιεινής, αλλά κάθε υπερβολή την πληρώνουμε σε κάθε τομέα - πόσο μάλλον στην υγεία».

Πιθανή συσχέτιση κορωνοϊού, όχι εμβολίου

Προς το παρόν, η αιτία του lockdown είναι και η πιο πιθανή. Επίσης, ο Γρ. Μαρκέτος σημειώνει ότι ενδέχεται να υπάρχει συνέργεια και με την Covid. Δηλαδή, ο αδενοϊός μπορεί να βρήκε πρόσφορο έδαφος σε έναν οργανισμό που νόσησε από κορωνοϊό. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πιθανολογείται να σχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά που κόλλησε ηπατίτιδα δεν είχε εμβολιαστεί.

Μέτρα προστασίας

Η μετάδοση της ηπατίτιδας προσομοιάζει σ’ αυτή του κορωνοϊού, καθώς μεταφέρεται με την αναπνοή, το σάλιο και τον βήχα. Δηλαδή με την άμεση επαφή, αλλά και με την επαφή σε κάποια επιφάνεια.

Άρα και τα μέτρα προστασίας θυμίζουν αυτά που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία δύο χρόνια, αν και δεν χρειάζεται τόσο αυστηρή απομόνωση. Ωστόσο, το παιδί πρέπει να απομονωθεί σε έναν βαθμό μέχρι να μην έχει συμπτώματα και πυρετό. Σε 48 ώρες από τη λήξη των συμπτωμάτων μπορεί να επιστρέψει στην κοινότητα. «Είναι αναγκαίοι οι γενικοί κανόνες καθαριότητας -κυρίως στις τουαλέτες- και η προσωπική καθαριότητα, τα οποία πάντα ίσχυανε και πάντα τα ξεχνάμε» αναφέρει ο Γρ. Μαρκέτος. Επίσης, λόγω και της έξαρσης στα παιδιά, σημαντικός παράγοντας είναι οι σχολικές τουαλέτες. «Στα σχολεία καθαρίζουν το πρωί πριν το μάθημα και το μεσημέρι που φεύγουν τα παιδιά. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να γίνεται καθαριότητα και ενδιάμεσα. Χρησιμοποιούν για έξι ώρες την τουαλέτα χωρίς να έχει καθαριστεί, άρα την πατάνε».

Πάντως, αν ένα παιδί κολλήσει τον γονιό του ή τους παππούδες του, δεν υπάρχει ο αντίστοιχος κίνδυνος, γιατί το συκώτι είναι πολύ καλύτερα ανεπτυγμένο σε έναν ενήλικα.

Το δύσκολο κομμάτι της μεταμόσχευσης

Σε περίπτωση βαριάς μορφής, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. «Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι» υπογραμμίζει ο Γρ. Μαρκέτος.  Όχι τόσο για την τεχνογνωσία, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει τράπεζα ήπατος, πρέπει να υπάρχουν δότες και δεν είναι πάντα εύκολο.

Εύκολη η εξάπλωση της ηπατίτιδας

Η εποχή που ζούμε ευνοεί την εξάπλωση των ιών.  Όπως και με τον κορωνοϊό, έτσι και η ηπατίτιδα ωφελείται από την παγκοσμιοποίηση και τις εύκολες μετακινήσεις ανάμεσα στα κράτη.  Όπως παραθέτει ο παιδίατρος, είναι ενδεικτικό ότι στις 5 Απριλίου τα κρούσματα στη Βρετανία ήταν μόλις 10 και στις 26 Απριλίου έφτασαν τα 114. «Τα νούμερα αναπτύσσονται, αλλά θα έχουμε και υποκλινικές μορφές, όπως είναι αντίστοιχα η  Όμικρον 2. Δηλαδή μπορεί να ένα παιδί να νοσεί και να μην το αντιληφθεί».

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Το πιο βασικό σύμπτωμα είναι ο ίκτερος, όχι τόσο το κιτρίνισμα στο δέρμα, αλλά στον λευκό χιτώνα του ματιού. Το επόμενο που πρέπει να κοιτάξουν οι γονείς είναι τα σκούρα ούρα και ο αποχρωματισμός των κοπράνων. Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα σύμφωνα με τον παιδίατρο και έπονται η κούραση, ο εμετός, η διάρροια, ο πυρετός, ο πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς.

Συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Ειδικό σύμπτωμα

Ικτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος)

Λοιπά συμπτώματα

- Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων

- Πόνος στην κοιλιά

- Ναυτία

- Πυρετός

- Κνησμός στο σώμα

παίδων Πεντέλης νοσοκομείο
INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ

Τώρα (θα) είναι καλό το Παίδων Πεντέλης

Στην ΑΥΓΗ έχουμε αφιερώσει αρκετή μελάνη για να φέρουμε στην επιφάνεια το σχέδιο της κυβέρνησης για το Παίδων Πεντέλης. Από την αρχή του 2022, όταν το παιδιατρικό νοσοκομείο άλλαξε χαρακτήρα για χάρη του εμβολιασμού, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, όταν και άδειασαν θαλάμους που νοσηλεύονταν χειρουργημένα παιδιά για να στεγαστεί ο χώρος φιλοξενίας παιδιών.

Δικαίως έχουν αναδειχθεί αυτά τα θέματα, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ένταξη των ιδιωτών στο σύστημα Υγείας, αφετέρου γιατί δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στη νοσοκομειακή κάλυψη των παιδιών. Ειδικά το τελευταίο αναδείχθηκε έντονα τις ημέρες της σφοδρής χιονόπτωσης, καθώς η Αττική έμεινε με μόλις δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σήμερα η έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής παιδιατρικής νοσοκομειακής φροντίδας.  Ίσως -έστω και τώρα- ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα καταλάβουν ότι η υγεία των παιδιών δεν αποτελεί πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων σχεδίων.

Ωστόσο, η παράδοση δεν είναι με το μέρος των παιδιών και των γονιών. Για τους λάτρεις της στατιστικής, το 2020 -πριν από τους 29.000 νεκρούς της πανδημίας-, ο τότε πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έλεγε να μην ανησυχούμε για τον κορωνοϊό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL