Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κορωνοϊός / Τα lockdown ως αιτία της ηπατίτιδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τα lockdown ως αιτία της ηπατίτιδας

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα lockdown που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη ενδέχεται να απαντούν στο ερώτημα για το πού οφείλεται η έξαρση παιδικής ηπατίτιδας. Αξιωματούχοι Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ξέσπασμα των κρουσμάτων μπορεί να είναι συνέπεια των μέτρων πανδημίας που απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα η άμυνα του οργανισμού των παιδιών να εξασθένησε.

Η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως τα μικρότερα παιδιά μολύνονται από τον ιό καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε αυτόν «κατά τα διαμορφωτικά στάδια που πέρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Με τη σειρά τους και οι  Έλληνες ειδικοί εξετάζουν τις περιπτώσεις των κρουσμάτων. «Μήπως ο κορωνοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών;» διερωτήθηκε η παιδίατρος  Άννα Παρδάλη μιλώντας στο Mega.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Όσον αφορά τα συμπτώματα, μέχρι τώρα το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος. Τα άλλα κοινά συμπτώματα είναι αλλαγή στο χρώμα ούρων και κοπράνων, κνησμός στο σώμα, πυρετός, ναυτία και πόνος στην κοιλιά.

190 κρούσματα σε 12 χώρες

Την ίδια ώρα, η ανησυχία αυξάνεται καθώς, σύμφωνα με το ECDC, σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες.  Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν, 40 περιστατικά εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή  Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Αναπόφευκτη η εμφάνισή της και στην Ελλάδα

Σχεδόν βέβαιη μοιάζει η εμφάνιση της ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα.  Όπως και με τον κορωνοϊό, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ένας ιός δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά σύνορα λίγων κρατών, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των μεγάλων μετακινήσεων καθημερινά. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι στη χώρα μας αναμένεται εμφάνιση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας της τάξεως του 5%-10%.

Μάλιστα, όπως δήλωσε, ο ιός βρίσκεται ήδη κατά 99% στην Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL