Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Πανδημία / Δεύτεροι στον κόσμο σε θανάτους από κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδημία / Δεύτεροι στον κόσμο σε θανάτους από κορωνοϊό

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Το Πάσχα αποτελεί τον τελευταίο… σκόπελο πριν την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων, ωστόσο η Ελλάδα μπήκε στη Μεγάλη Εβδομάδα όντας στις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, για τον Απρίλιο η χώρα μας μετράει 104,3 θανάτους ανά εκατομμύριο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στους 29,9 θανάτους ανά εκατομμύριο! Μάλιστα, για να γίνει σαφής η διαφορά, αν δεν προσμετρηθεί η Ελλάδα, η Ευρώπη μετράει 28,9 απώλειες…

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την Κυριακή η Ελλάδα να είναι πρώτη σε ημερήσιες απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, πρώτη σε απώλειες επταημέρου, πρώτη σε διασωληνωμένους ανά εκατομμύριο, τέταρτη σε ημερήσια κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό και πέμπτη σε αριθμό κρουσμάτων επταημέρου.

Οι αρνητικές πρωτιές της χώρας μας όμως δεν περιορίζονται μόνο στα ευρωπαϊκά όρια, καθώς είμαστε, ανάμεσα στις 157 χώρες με πληθυσμό πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, δεύτεροι σε απώλειες επταημέρου και όγδοοι σε αριθμό κρουσμάτων επταημέρου! Μόνο το Χονγκ Κονγκ έχει περισσότερους νεκρούς.

1.142 θάνατοι μόνο τον Απρίλιο

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως -παρότι η κυβέρνηση έχει αφήσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την πανδημία- ο τραγικός απολογισμός των θανάτων στην Ελλάδα για τον Απρίλιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το προηγούμενο διάστημα. Μετά τους 63 νεκρούς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, ο συνολικός αριθμός απωλειών στη χώρα ανέρχεται σε 28.652 θανάτους. Ειδικότερα, τις 18 πρώτες ημέρες του Απριλίου έχουν ανακοινωθεί 1.142 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού!

Αναμένεται έξαρση

Πάντως, η τωρινή δεινή θέση της Ελλάδας φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, η οποία μάλλον θα είναι χειρότερη. «Ανησυχώ για το Πάσχα, γιατί περιμένουμε έξαρση, όπως έγινε και πέρυσι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Mega. Τόνισε δε -για ακόμα μια φορά- πως είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο κορωνοϊός είναι ακίνδυνος σαν την γρίπη και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τρία πράγματα μέσα στις γιορτές του Πάσχα: να μην μολυνθούν, να εμβολιαστούν και να κάνουν τεστ, ειδικά εάν έχουν σκοπό να πάνε σε συγκεντρώσεις ή να επισκεφθούν ηλικιωμένους.

«Ο ιός δεν έχει γίνει και δεν θα γίνει γριπούλα. Έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε, απαντώντας ουσιαστικά στο μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος, την προηγούμενη εβδομάδα -θέλοντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης-, επεσήμανε ότι η γρίπη είναι χειρότερη από τον κορωνοϊό για τους εμβολιασμένους.

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για τη Σαγκάη

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα το σκληρό lockdown στη Σαγκάη. Μάλιστα, πολλοί είναι οι επιστήμονες -ανάμεσά τους ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος- που εκφράζουν τον προβληματισμό τους εάν η αντιμετώπιση που υπάρχει είναι τόσο σκληρή λόγω της εμφάνισης νέας μετάλλαξης.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Σαγκάη και η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική 'μηδενικής διασποράς'».

Όπως αναφέρει, η Κίνα, μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά τον Φεβρουάριο 2022, που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

«Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική 'μηδενικής διασποράς' που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά και λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα» συμπληρώνει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL