Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Νίκος Καπραβέλος στην «Α» / Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση - Έχουν αλλού το μυαλό τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Καπραβέλος στην «Α» / Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση - Έχουν αλλού το μυαλό τους

ΕΣΥ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης ασκεί ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Ο Ν. Καπραβέλος, όντας ένας γιατρός της πρώτης γραμμής, μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, τις σκέψεις για την άρση των μέτρων που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση, αλλά και το πώς επηρεάζεται η λοιπή νοσηρότητα.

Για να συναντήσουμε μονοψήφιο αριθμό ημερήσιων θανάτων, πρέπει να ανατρέξουμε στις 2 Αυγούστου! Μάλιστα, εδώ και αρκετούς μήνες, οι απώλειες δεν πλησιάζουν καν κοντά σε επίπεδα κάτω του 10. Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, πάμε να διαμορφώσουμε ακόμα ένα κύμα μέσα στο κύμα, μία τρίτη κορυφή. «Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε δύο κορυφές: το τέταρτο και πέμπτο κύμα, δηλαδή η Δέλτα και η  Όμικρον. Τώρα πάει να διαμορφωθεί ακόμα μία κορυφή, καθώς δεν πέσαμε ποτέ κάτω από 30-40 απώλειες» προειδοποιεί.

Μεγάλη διασπορά στην κοινωνία

Παράλληλα, η εικόνα που προκύπτει από τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι μια κατάσταση που δείχνει πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες εφημερίες του «Γ. Παπανικολάου» υπήρχαν περιστατικά ασθενών που ήρθαν με άλλη πάθηση και διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο, καθώς ήταν ασυμπτωματικοί. «Αυτό μας δείχνει μια εικόνα τεράστιας διασποράς στην κοινωνία και αυτό τροφοδοτεί -παρ' όλο που η  Όμικρον δεν έχει την ίδια νοσηρότητα- την τραγική συνέπεια που παρατηρείται με τον αριθμό των νεκρών» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Επίσης, αυτό που βλέπουν οι γιατροί είναι ότι δεν υπάρχει τόση πίεση στις ΜΕΘ, καθώς η κάλυψη των κλινών Covid δεν είναι στα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου. Χαρακτηριστικό όμως των διασωληνωμένων είναι ότι πολλοί έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη δόση και είναι πάνω από 60 ετών. «Επομένως, η δεύτερη δόση δεν καλύπτει» συμπεραίνει ο Νίκος Καπραβέλος και συμπληρώνει ότι πλέον αυτό φαίνεται από την εμπειρία στα νοσοκομεία και όχι μόνο από τις βιβλιογραφικές αναφορές.

Ακόμη ένα σημείο που επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο εντατικολόγος είναι το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, επομένως δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει και ποια είναι η δυναμική του. «Συνεπώς, θεωρούμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα υγειονομικά πρωτόκολλα από εδώ και πέρα. Για να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές των προηγούμενων κυμάτων που οδήγησαν σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Δεν είχαμε πού να βάλουμε τους διασωληνωμένους» τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος, κρούοντας τον κώδωνα ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Πολιτικά κίνητρα

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις τόσο του Ν. Καπραβέλου όσο και άλλων επιστημόνων καθημερινά, η κυβέρνηση οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Ήδη την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τον δικό του χάρτη πλήρους αποκλιμάκωσης ενόψει τουριστικής περιόδου. Πάντως, όταν φύγουν οι τουρίστες και μείνουμε μεταξύ μας, θα εξεταστεί εκ νέου η εφαρμογή των μέτρων. Σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, η οποία είναι «εκτός τόπου και χρόνου, έχουν αλλού το μυαλό τους».

Αντιθέτως, όπως τονίζει, οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι υγειονομικοί που επιχειρούν να στρογγυλέψουν την αλήθεια. «Έχουν πολιτικά κίνητρα που τους οδηγούν να ωραιοποιούν την κατάσταση.  Όμως, ο πόλεμος είναι υγειονομικός και οι γιατροί οφείλουν να προστατεύσουν τον κόσμο. Η στρογγυλοποίηση που γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους δεν έχει θέση. Εμείς βλέπουμε την πραγματικότητα από τα νοσοκομεία, την αγωνία του κόσμου να προστατεύσει και να σώσει τις ζωές τους» μεταφέρει ο Νίκος Καπραβέλος.

Απολογισμός από τα νοσοκομεία

Επίσης, ο εντατικολόγος σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ σχεδόν όλων των Μονάδων της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του «Γ. Παπανικολάου», του «Γεννηματάς» και του «Αγ. Δημητρίου» για να γίνει απολογισμός.  Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Νίκος Καπραβέλος, οι γιατροί είδαν την καταστροφική μανία του ιού, περιέγραψαν τη μεγάλη θνητότητα και τι μπορεί να κάνει ο κορωνοϊός αν του δώσεις την ευκαιρία. «Αν χαλαρώσεις, μπορεί να σε καταστρέψει» δηλώνει ξεκάθαρα ο Ν. Καπραβέλος.

Από την άλλη, μετρήθηκαν και οι αδυναμίες του ΕΣΥ. Είναι πολύ δύσκολο όταν μπαίνουν σε λειτουργία 1.000 κλίνες εντατικής, χωρίς προσωπικό. «Είναι τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό. Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στο ΕΣΥ, κίνητρα που πρέπει να μπουν, αναμόρφωση των οργανισμών. Δεν γίνεται να υπάρχουν μονάδες με δύο γιατρούς, η εξουθένωση είναι τρομακτική».

Αφόρητη η πίεση για τη λοιπή νοσηρότητα

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Νίκος Καπραβέλος στη λοιπή νοσηρότητα. Η «κοβιντοποίηση» του συστήματος Υγείας μεταφέρει μεγάλο φόρτο στις χειρουργικές ειδικότητες και -κυρίως- στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτή η πίεση πλέον αρχίζει και γίνεται αφόρητη για τη λοιπή νοσηρότητα, από τη στιγμή που πολλά νοσοκομεία μπαίνουν σε μια κανονικότητα και βλέπουν το μέγεθος που είχε συσσωρευτεί στις λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα, αυτό που πρέπει να προβληματίσει -σύμφωνα με τον εντατικολόγο- είναι το γεγονός ότι οι ειδικευόμενοι δεν θέλουν πλέον να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί η μετατροπή τους σε μονοθεματικά ουσιαστικά οδήγησε στο σημείο να μην μαθαίνουν. «Επομένως, χρειάζονται πολλά βήματα» σημειώνει και συμπληρώνει: «Είναι λάθος η λογική της κυβέρνησης. Λέει μπόρα είναι, θα περάσει, και δεν αναμορφώνει το ΕΣΥ. Χρειάζεται πραγματικά ένας νέος χάρτης, γιατί αυτή η θανατηφόρος και μολυσματική νόσος έθεσε τα ζητήματα επί νέας βάσεως. Δηλαδή εκεί που τα βασικά θέματα ήταν τα χειρουργικά, τα καρδιακά και οι καρκίνοι, μπήκε πλέον και ακόμα ένα θανατηφόρο νόσημα, που απασχολεί το 30% της δυναμικής του νοσοκομείο. Πώς θα τα βγάλει πέρα το σύστημα με τις υπόλοιπες παθήσεις; Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση».

Τέλος, η αναμονή στις λίστες αναμονής για τις άλλες παθήσεις και τα χειρουργεία -οι οποίες είναι τεράστιες- οδηγεί τους ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά οι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για να στραφούν στις συγκεκριμένες κλινικές. «Όταν όμως τα διαθέσιμα ραντεβού είναι σε έξι μήνες, αναγκαστικά υποχρεώνονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα» καταλήγει ο Νίκος Καπραβέλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL