Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΕΡΤ / Βράζει με τα golden boys
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Βράζει με τα golden boys

ΕΡΤ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξώδικη διαμαρτυρία εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ για την κωλυσιεργία της να προχωρήσει στην υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, την ίδια ώρα που προωθεί χαριστικές ρυθμίσεις με πρωτοφανείς αυξήσεις αμοιβών για τα επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, απέστειλαν τα σωματεία εργαζομένων στον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Οικονόμου, στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσο και με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

«Το ποτήρι της υποκρισίας ξεχείλισε» αναφέρουν τα σωματεία απευθυνόμενα στους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ από την κυβέρνηση ζητούν να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για την υπογραφή της ΣΣΕ ή αλλιώς τον λόγο θα έχουν τα δικαστήρια. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ήδη από τον Νοέμβριο 2020 τα σωματεία κίνησαν τη νόμιμη διαδικασία για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τη διοίκηση, «η οποία μεθοδευμένα και στοχευμένα παρακώλυσε τη διαδικασία με επιθετικές θέσεις, δυσμενείς και βλαπτικές για τους εργαζόμενους, που ανατρέπουν ακόμη και βασικά δικαιώματά τους".

Μεταξύ των προτάσεων που είχαν καταθέσει τα σωματεία, «με περιεχόμενο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των υποχρεώσεων της ΕΡΤ», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, περιλαμβάνονται θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μη μισθολογικού κόστους. Μεταξύ αυτών 6 ευρώ διατακτική σίτισης και δωροεπιταγές 300 ευρώ το Πάσχα και 300 ευρώ τα Χριστούγεννα, προτάσεις που έχουν συνομολογηθεί και εφαρμόζονται σε πλήθος δημόσιων οργανισμών. Προσθέτουν επίσης ότι το βρεφονηπιακό επίδομα είναι υποχρέωση της επιχείρησης, όπως και η κάλυψη του εξοπλισμού και των κανόνων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, καθώς και η μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες.

«Οι προτάσεις μας έχουν ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση για την ΕΡΤ», σημειώνουν τα σωματεία: μόλις 1% του προϋπολογισμού και είναι μη μισθολογικού χαρακτήρα. Αν τις προσδιορίσουμε με προβολή στη δαπάνη μισθοδοσίας, δεν υπερβαίνει το 3,5%. Καταρτίστηκαν όταν ο πληθωρισμός ήταν 0,5%, παρότι σήμερα τρέχει με 10%. Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα προσδιορίζονται σε 8% και η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους διεκδικεί τουλάχιστον 10%. Πάντως οι αυξήσεις των επιτελικών στελεχών της ΕΡΤ κυμαίνονται σε ποσοστό από 120% έως 200%...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL