Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Παίδων Πεντέλης / Υπουργείο Υγείας, διοίκηση και Rotary διαλύουν το νοσοκομείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίδων Πεντέλης / Υπουργείο Υγείας, διοίκηση και Rotary διαλύουν το νοσοκομείο

Πραγματικότητα φαίνεται ότι γίνονται οι φήμες για δημιουργία δομής για τα παιδιά  που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους, εντός του Παίδων Πεντέλης. Η ενιαία διοίκηση Σισμανόγλειου - Φλέμιγκ - Παίδων Πεντέλης, στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου, άναψε το πράσινο φως στη δωρεά των Ροταριανών, για τη διαμόρφωση χώρου του Παίδων Πεντέλης σε χώρο φιλοξενίας για τα παιδιά με εισαγγελική εντολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Rotary 2470 έχει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρίζα Οικονόμου είναι ταυτόχρονα η επικεφαλής του Δικτύου, αλλά και το γεγονός ότι, λίγες μέρες μετά την έγκριση της δωρεάς, ο Θάνος Πλεύρης ήταν ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση των Ροταριανών στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Το ιστορικό

Στις 23 Ιανουαρίου 2022, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, είχαμε φιλοξενήσει ρεπορτάζ για το Παίδων Πεντέλης, με αφορμή το κλείσιμο των εφημεριών του νοσοκομείου για να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Οι αντιδράσεις των υγειονομικών και των τοπικών φορέων γιγαντώθηκαν, οδηγώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να κάνουν βήματα πίσω και τελικά, στα τέλη Φεβρουαρίου, το Παίδων Πεντέλης να επαναλειτουργήσει κανονικότατα.

Ιδιαίτερη αναφορά είχαμε κάνει τότε στον ρόλο του παγκόσμιου δικτύου εθελοντών Rotary, καθώς η διοικήτρια του ελληνικού παραρτήματος (Rotary 2470) είναι η υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του υπ. Υγείας Μαρίζα Οικονόμου, η οποία έχει ξεκινήσει καμπάνια για να μαζέψει χρήματα ώστε να μετατραπεί μέρος του χώρου του Νοσοκομείου Παίδων σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους. «Κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει ένα έγγραφο ότι θέλουν να φτιάξουν (στον περιβάλλοντα χώρο ή στο νοσοκομείο, δεν ξέρουμε) έναν νέο χώρο φιλοξενίας. Δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν. Αν μιλάμε για χώρο του νοσοκομείου, μιλάμε στην ίδια κατεύθυνση.  Ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να γίνεται κάτι διαφορετικό από τριτοβάθμιο» είχε δηλώσει στις 23 Ιανουαρίου η ειδικευόμενη παιδίατρος του Παίδων Πεντέλης Αλεξάνδρα Αθανασοπούλου.

Σημειώνεται ότι αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται σε θαλάμους της Ορθοπεδικής, της Παιδιατρικής κ.τ.λ., ανάλογα με τον αριθμό, τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα των χώρων.

Η δέσμευση του χώρου ξεκίνησε

Η ορθοπεδικός χειρουργός του Παίδων Πεντέλης Ιωάννα Πασπάτη ξεκαθαρίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η θέση των παιδιών δεν είναι μέσα στο νοσοκομείο, όχι μόνο στο Παίδων αλλά σε κανένα. Ωστόσο, από τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και υπάρχουν παιδιά μέσα στο νοσοκομείο, οι γιατροί δεν έχουν καμία πρόθεση να τα διώξουν. «Πάντα τα φροντίσαμε, τα ταΐσαμε μέχρι να βρεθεί λύση και τα φιλοξενούμε όπου μπορούμε. Όμως, όχι σε βάρος των νοσηλευόμενων παιδιών, όχι σε βάρος των θαλάμων, όχι με μείωση κλινών» τονίζει η Ι. Πασπάτη, καθώς ο χώρος που θα δεσμευτεί για τη δωρεά των Ροταριανών είναι θάλαμοι και κλίνες απαραίτητοι για τη νοσηλεία των παιδιών. Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να στερηθεί το νοσοκομείο θαλάμους και κρεβάτια για να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας. Όπως εξηγεί η γιατρός του Παίδων Πεντέλης, αυτό θα σημαίνει τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των κλινών, οι οποίες είναι το κριτήριο για τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου.

Μάλιστα, η δέσμευση του χώρου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς εμφανίστηκαν μηχανικοί που είπαν στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ότι τους έχει στείλει το Rotary για να μελετήσουν και να κάνουν έργα.

Σύμμαχος των ιδιωτικών συμφερόντων η διοίκηση

Πάντως, όταν οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης ζήτησαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η διευθύνουσα, επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας, ανέφερε ότι από παλιά υπήρχε το αίτημα για να μην περιφέρονται αυτά τα παιδιά από θάλαμο σε θάλαμο. «Αυτό, βέβαια, το ζήταγε η διοίκηση και η νοσηλευτική υπηρεσία, όχι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί.

Να διατεθούν σε βάρος των θαλάμων και των νοσηλευτικών δωματίων» εξηγεί η Ιωάννα Πασπάτη και συμπληρώνει: «Παίρνουν θαλάμους και κρεβάτια και γυρνάνε και μας λένε 'αφού πάντα μας καταλαμβάνουν χώρους, τι πειράζει να είναι συγκεκριμένος χώρος;'».

Στο συγκεκριμένο κομμάτι του Παίδων Πεντέλης, όμως, θα φτιάξουν play room, τραπεζαρία κ.τ.λ. Δηλαδή, θα δεσμεύσουν χώρους. Δεν θα είναι απλώς ανακαινισμένοι χώροι, θα είναι οριοθετημένος χώρος μόνιμα για αυτή τη δουλειά, ο οποίος θα δημιουργηθεί εις βάρος των αναγκών της νοσηλείας παιδιών. Πάντα, βέβαια, υπέρ των συμφερόντων του Rotary.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL