Την ισχυρή σύσταση των επιστημόνων επιτροπής για τη διενέργεια της γ’ δόσης εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό επανέλαβε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.
Η ίδια επικαλούμενη επιστημονικές έρευνες δήλωσε ότι η φυσική νόσηση από τα στελέχη του κορωνοϊού «Άλφα» «Βήτα« και «Δέλτα», προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο και της σοβαρής νόσησης, από επαναλοίμωξη σε ποσοστό 90%.
Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε δε ότι επαναλοίμωξη, ορίζεται ως η λοίμωξη μετά από τουλάχιστον 3 μήνες από την προηγούμενη.
Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι όσοι νοσήσουν με «Όμικρον» έχουν περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με «Όμικρον» και προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 60%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα καθώς καθοριστικοί παράγοντες αποτελούν η ηλικία, η βαρύτητα της κλινικής νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα.
Τέταρτη δόση εμβολίου
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε μελέτη από το Ισραήλ η οποία αφορά στην 4 δόση εμβολίου m-RNA, 4 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης σε άτομα άνω των 60 ετών δήλωσε ότι αυτή διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με «Όμικρον» και τριπλασιάζει την προστασία έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε άλλες έρευνες σημείωσε ότι η γ’ δόση, μέσω της κυτταρικής ανοσίας προστατεύει από την «Όμικρον» παρά τη μείωση αντισωμάτων
«Η τρίτη δόση εμβολίου αποκαθιστά το επίπεδο των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών», σημείωσε η ίδια.
Εμβολιασμός εγκύων
Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλούμενη μελέτη από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών -και στην ηλικία των 2 και των 6 μηνών-, σε ποσοστό 58% όσων είχαν εμβολιστεί.
Στις ανεμβολίαστες γυναίκες που είχαν νοσήσει, το ποσοστό των αντισωμάτων στα νεογνά ήταν στο 8%.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 5 ετών, δήλωσε: «Παρότι υπήρχε ένα πνεύμα ότι θα γινόταν γρήγορα η αποδοχή από FDA για την ηλικία 2-5 ετών, η ανοσιακή ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν και θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί τρίτη δόση, θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να αναμένονται και τα αποτελέσματα από την τρίτη δόση».