Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Κωστής Χατζηδάκης / Τώρα τιμωρεί και τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Τώρα τιμωρεί και τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ο Κωστής Χατζηδάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (γονείς) τιμωρούνται τελικά με περικοπή του 50% των αποδοχών τους τις 3 πρώτες ημέρες της άδειας, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα θα επιστρέψουν (δηλαδή θα αναπληρώνουν) το 50% του συνόλου των ωρών εργασίας που απουσίασαν προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη.

Η 4η ημέρα άδειας του γονέα θα αμείβεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% και η 5η ημέρα άδειας θα «χρεώνεται» στην κανονική άδεια του εργαζόμενου. Ωστόσο το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε αυτή την περίπτωση ο (ανεμβολίαστος) εργαζόμενος υποχρεώνεται σε αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ, προβλέπεται καραντίνα 5 ημερών για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστους

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4722/2020, ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε καραντίνα δύναται:

Να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL