Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.6°C29.1°C
2 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
20.6°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C30.9°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C24.3°C
2 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C26.3°C
0 BF 44%
«Αυγή» / Παραμένει καθημερινά στα περίπτερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αυγή» / Παραμένει καθημερινά στα περίπτερα

Εφημερίδα Αυγή σε περίπτερο
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Την τελευταία στιγμή ανατράπηκε η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συναίνεσε σε συνθετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ικανοποίησε και τους αρχικώς διαφωνούντες.

Η λήψη της απόφασης -με τηλεδιάσκεψη- την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν εύκολη, καθώς διατυπώθηκαν βάσιμα επιχειρήματα για τη συνέχιση της έκδοσης από αρκετά στελέχη, σε μια συνεδρίαση που η διάρκειά της ξεπέρασε, κατά πληροφορίες, τις 7 ώρες. Αν και η αρχική πρόταση ήταν η αναστολή έκδοσης του καθημερινού, φαίνεται πως ελήφθη υπόψη ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποκαρδιωτικά για ορισμένους εν όψει εκλογών, αλλά και με προγραμματισμένο το συνέδριο στους επόμενους δύο μήνες.

Στη λήψη της απόφασης για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ φαίνεται ότι μέτρησε και η τεράστια αντίδραση από τον κόσμο, το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους από τους φίλους και τους ψηφοφόρους της ΑΥΓΗΣ, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, όχι μόνο με το... πληκτρολόγιο, αλλά και με εκατοντάδες αιτήματα ηλεκτρονικών συνδρομών.

Ο δρόμος το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολος. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην διακόψει την κυκλοφορία της ΑΥΓΗΣ, επαναδιατύπωσε την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο και το εξουσιοδότησε, υπό τον πρόεδρο Γιάννη Δρόσο και τον γενικό διευθυντή Λευτέρη Αρβανίτη, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, για να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της εφημερίδας εν λειτουργία. Αποφάσισε επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει καμπάνια για την ενίσχυση των συνδρομών, ενόψει και του συνεδρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να μειωθεί το κόστος της εφημερίδας κατά 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για να διατηρηθεί εν ζωή το φύλλο θα πρέπει να απομακρυνθεί προσωπικό, είτε με μια νέα εθελούσια είτε, εάν αυτό δεν είναι αρκετό, με απολύσεις. Γίνεται λόγος για απομάκρυνση 12-15 εργαζομένων, πλέον των 11 που έχουν δηλώσει ότι θα φύγουν με την εθελούσια. Σήμερα ακόμη στην εφημερίδα εργάζονται περί τα 77 άτομα.

Το κύμα αντίδρασης και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς, μπροστά στο ενδεχόμενο αναστολής του καθημερινού φύλλου μετά από 70 χρόνια ιστορικής παρουσίας, ήταν συγκινητικό και για τους εργαζόμενους και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η λίστα με τη συλλογή υπογραφών συνέχιζε να μεγαλώνει. Ώς την Παρασκευή το απόγευμα είχε φτάσει τα 880 ονόματα, ενώ αντίστοιχα στο Avaaz τα 490. Μέλη, στελέχη, πρώην και νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψαν το κείμενο των εργαζομένων: «Τη στιγμή που η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης δοκιμάζεται σκληρά, η επιβίωση της ΑΥΓΗΣ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό κόσμο». Υπέγραψαν ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος, Νέα ΕΣΗΕΑ και Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. Η έκκληση από τους ίδιους τους φίλους της ΑΥΓΗΣ για εγγραφή στις ηλεκτρονικές συνδρομές μέσα σε δύο μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει 550 νέες συνδρομές, όλες ετήσιες και εξαμηνιαίες, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, που κινητοποίησαν όλο το ρεύμα για την ΑΥΓΗ, δέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ακύρωσαν όλες τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει και εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που τους συνέδραμαν. «Το μήνυμα στήριξης σκοπεύουμε να το τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως εργαζόμενοι, ωστόσο ευελπιστούμε να το κάνουν κι όλες οι πλευρές», σημειώνουν, εκφράζουν όμως και τις ανησυχίες τους: «Ο αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια είναι ακόμη ενεργός, καθώς η απόφαση εξυγίανσης εν λειτουργία που έχει λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου».

Ειδοποιούν: «’απολύσεις εν λειτουργία’ και μονομερείς βλαπτικές μεταβολές δεν θα γίνουν ανεκτές». Και συμπληρώνουν: «Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της δημοσιογραφικής και διοικητικής λειτουργίας της εφημερίδας, θα δρομολογήσουμε εκδηλώσεις και συναντήσεις με τους φίλους και αναγνώστες μας για να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την εφημερίδα, θα δημοσιοποιούμε όποτε χρειαστεί τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν, ώστε να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που άρχισε να χτίζεται, και θα ασκούμε αυστηρό έλεγχο σε κάθε ενέργεια της διοίκησης, ώστε να μην πάει στράφι η δυναμική στήριξης που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες και ευελπιστούμε να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα». Τα «δύσκολα» συνεχίζονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL