Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Κορωνοϊός / Ακάλυπτοι οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι και η λοιπή νοσηρότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ακάλυπτοι οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι και η λοιπή νοσηρότητα

ΝΟΣΟΚΟΜΟΙ

Στο κενό βρίσκεται ακόμα μία κατηγορία εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συγκεκριμένα οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι. Οι αποκλειστικοί αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος Υγείας. Δουλεύουν μέρα - νύχτα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, και βρίσκονται πάντα δίπλα στους ασθενείς της νοσηρότητας εκτός Covid.

H «κοβιντοποίηση» του συστήματος Υγείας, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τη λοιπή νοσηρότητα, αλλά και τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα που αγγίζουν την εργασιακή τους ύπαρξη.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα νοσοκομεία, οι ασθενείς Covid δεν δικαιούνται αποκλειστικό νοσοκόμο. Επομένως, η μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά σημαίνει αυτόματα τον παροπλισμό τους. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα και μόνο νοσοκομείο. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι ένα σημαντικό κομμάτι του εργασιακού δυναμικού στο ΕΣΥ μένει χωρίς αντικείμενο, σε μια περίοδο που το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Σισμανόγλειο, το οποίο μετατράπηκε για ακόμα μία φορά σε νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό. Εκεί είναι εγγεγραμμένοι 50-55 αποκλειστικοί νοσοκόμοι, που βρίσκονται πλέον χωρίς αντικείμενο, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά τους. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν εργαζόμενοι και από άλλα νοσοκομεία στα προηγούμενα κύματα, όταν είχαν μετατραπεί αρκετές μονάδες Υγείας σε Covid, ενώ θα το βρουν μπροστά τους κι άλλοι αποκλειστικοί νοσοκόμοι εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την προσφιλή της τακτική.

Δεν προνόησε η 1η ΥΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, έχει γίνει μία επικοινωνία μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων και της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία. Η απάντηση που έχουν λάβει δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση το εργασιακό τους μέλλον, καθώς θα γίνει μια προσπάθεια από αύριο. Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρχει η βούληση -έστω και κατόπιν εορτής-, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μαζευτούν τα στοιχεία, τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στελέχωσης, και να βγει η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Και εκτός επιδόματος

Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει είναι το γεγονός ότι οι αποκλειστικοί νοσοκόμοι εξαιρούνται από το έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην Υγείας - που τόσο έχει διαφημίσει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι από αυτή την ενίσχυση αποκλείονται εργαζόμενοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες και το υπουργείο Υγείας, όπως μετέφεραν στο παρελθόν υπάλληλοι στην ΑΥΓΗ.

Επίσης χωρίς επίδομα μένουν οι γιατροί δημόσιας Υγείας, οι επόπτες δημόσιας Υγείας και οι επισκέπτες Υγείας, των οποίων ο ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Επιπλέον, εκτός έμειναν κατηγορίες που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL