Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.0°C
5 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.7°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C22.0°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.9°C
4 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.8°C
2 BF 41%
Π.Σ. για την αναδιάρθρωση της ΑΥΓΗΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σ. για την αναδιάρθρωση της ΑΥΓΗΣ

Με μοναδικό αντικείμενο την ΑΥΓΗ συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., καθώς αναμένεται η έγκριση από το Δ.Σ. των αιτήσεων της εθελούσιας αποχώρησης. Τα επόμενα βήματα της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστούν σήμερα, ενώ συζήτηση έγινε χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου υπό τον Αλ. Τσίπρα.

Οπως υπογραμμίζουν κομματικές πηγές, προς απογοήτευση όσων πανηγυρίζουν, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το Δ.Σ. της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της.

"Η διατήρηση και ενίσχυση της φωνής της ΑΥΓΗΣ, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και Δημοκρατίας" υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Στον απόηχο των πανηγυρισμών για το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες στην προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης από φιλοκυβερνητικά μέσα "που ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα», υπόγειες χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς και η Ν.Δ. της διαπλοκής, των «νταβατζήδων» και των 350 εκατ. ευρώ δανεικών και αγύριστων που φεσώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά. Δεν έχει νταβατζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του, περιμένοντας «ανταλλάγματα», και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της ΑΥΓΗΣ, η οποία μαζί με τον ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ηδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως, επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η ΑΥΓΗ έχει οικονομικά χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΥΓΗ συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο εκ των πραγμάτων οδηγούν στη δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της ΑΥΓΗΣ.

Οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. διαβεβαιώνουν τόσο τους πολιτικούς αντιπάλους "που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα" όσο όμως και -κυρίως- τους  Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Ν.Δ. "Δεν θα πάρουμε χρήμα ‘στην υγεία των κορόιδων’. Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό" υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Οπως εξηγούν, στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν σχεδόν μήνα, τέθηκε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όχι μόνο στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς.

Στο πρόγραμμα αυτό ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. "Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της ΑΥΓΗΣ, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο" προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.

Παραίτηση Τσέκερη

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από τη διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε ο Άγγελος Τσέκερης. Με ανάρτησή του στο Facebook επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως αναλαμβάνοντας εκτιμούσε πως σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 5.000 ηλεκτρονικοί συνδρομητές, που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της εφημερίδας.

"Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε. Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε" σημείωσε τονίζοντας: Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.

ΑΥΓΗ

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 

Όχι στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ. Αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια

Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών, και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για την κρίσιμη ιστορικά στιγμή που βιώνει η εφημερίδα, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ αποφάσισε ομόφωνα με 49 ψήφους ΥΠΕΡ τα εξής:

Δηλώνουμε απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μετά από 7 δεκαετίες αδιάλειπτης καθημερινής μάχης για την ενημέρωση, η οποία ανετράπη μόνο από το καθεστώς των συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ παραμένουμε ακόμη εδώ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η καθημερινή και κυριακάτικη έκδοσή της, θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας.

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και κυνική τη στάση της διοίκησης, η οποία, ενώ εξακολουθεί να μην μας ενημερώνει επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ως βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ενημερωθήκαμε και για την παραίτησή του διευθυντή της εφημερίδας Ά. Τσέκερη, με αποτέλεσμα να μένει σήμερα διευθυντικά ακέφαλη.

Ομως η χρεοκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.

Αναδεικνύουμε ξανά το εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανέναν απολογισμό σχετικά με το τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.

Επαναλαμβάνουμε ακόμη τη δυσαρέσκειά μας από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις στις συναντήσεις του προηγούμενου διαστήματος με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δεν δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου την επόμενη μέρα του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε εκ νέου συνάντηση, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με στόχο να λάβουμε καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί η διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμαστε στους αναγνώστες και φίλους της ΑΥΓΗΣ, στον κόσμο της Αριστεράς, στην κοινωνία, στους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, στους εργαζόμενους και στα σωματεία άλλων κλάδων προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα μας για δουλειά και αξιοπρέπεια που ξεκινάμε.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ, ενημερωτικά σποτάκια με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, απολυμένους, αγωνιζόμενους, μετανάστες, αποκλεισμένους, στους οποίους η εφημερίδα μας έχει δώσει φωνή μέσα στα χρόνια, αποστολή ψηφίσματος προς ομοσπονδίες και σωματεία με το οποίο θα ζητάμε την αλληλεγγύη τους στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, καθώς και κείμενο συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.

Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου, στα γραφεία του συλλογικού ιδιοκτήτη, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ την Πέμπτη 13.11 καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στην πλευρά της Ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα «λόγια που καίνε», όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ

11.1.2022

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL