Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Σεισμός στη Φλώρινα / Από άγνωστο ρήγμα τα 5,3 Ρίχτερ- Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στη Φλώρινα / Από άγνωστο ρήγμα τα 5,3 Ρίχτερ- Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ
photo/twitter

Στον ρυθμό των Ρίχτερ κινείται η Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» την περιοχή λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τρία χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας και εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τη Λάρισα έως τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς έχουν καταγραφεί δεκάδες επιφανειακοί μετασεισμοί με ισχυρότερο της τάξης των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η πρώτη εκτίμηση των σεισμολόγων είναι πως τα 5,3 ήταν ο κύριος σεισμός.

Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους ενώ κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική και η αστυνομία ενώ αναφερθεί μικρής έκτασης ζημιές σε σπίτια. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό.

Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», επεσήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας.


Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ως προς την εξέλιξη του  σεισμού μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρχτερ στη Φλώρινα.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL