Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΕΣΡ / Ζητάει πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις ραδιοφωνικές άδειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ / Ζητάει πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις ραδιοφωνικές άδειες

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Τη διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού, μάλιστα με τρόπο που χαρακτηρίζει «διαφανή και τίμιο», προκρίνει για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Με την απόφαση αυτή, που έλαβε χθες η Ολομέλεια, το ΕΣΡ εμφανίζεται να διαφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για τη Ραδιοφωνία που συνέστησε προ μηνών η κυβέρνηση, η οποία προτείνει τη μοριοδότηση των σταθμών με βάση τα κριτήρια της επιχειρηματικής αυτοτέλειας και της προγραμματικής πληρότητας.

Εμφανίζεται επίσης εκτός τόπου και χρόνου θεωρώντας πως ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιφέρεια είναι σε θέση να μπουν σε διαδικασία πλειοδοσίας, όταν οριακά καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Στη γνωμοδότησή του το ΕΣΡ προτείνει να προβλεφθεί ένα «εύλογο χρηματικό ποσό ως τιμή εκκίνησης» και, στην περίπτωση που εμφανιστούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από τις προκηρυσσόμενες άδειες, τότε να διεξαχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Το Συμβούλιο επισημαίνει τον κίνδυνο ακύρωσης της διαδικασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.  Όπως σημειώνει, οι έννοιες «εμπειρία», «λειτουργική επάρκεια», «ποιότητα εξοπλισμού», «προγραμματική επάρκεια», «απασχολούμενο προσωπικό» κ.λπ. έχουν «έντονο υποκειμενισμό», πράγμα που θα εξέθετε τη διαδικασία σε «συνήθεις υποψίες» και θα την καθιστούσε ευάλωτη σε δικαστικές ακυρότητες.

Το ΕΣΡ επικαλείται επίσης παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ και συμπεραίνει ότι καμία νομοθετική ρύθμιση δεν θα γινόταν συνταγματικώς ανεκτή αν εισήγε άμεσα ή έμμεσα ανισότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων ή εάν έθετε σε μειονεκτική θέση τους νομοταγείς έναντι των αυθαιρετούντων.

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ επιφυλάχθηκε να διατυπώσει γνώμη για όποιο άλλο ζήτημα ερωτηθεί αρμοδίως.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL