Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Βραζιλία / Εγκρίθηκε η έκθεση που κατηγορεί τον Μπολσονάρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Εγκρίθηκε η έκθεση που κατηγορεί τον Μπολσονάρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟ ΜΑΣΚΕΣ
Διαδηλωτές με μάσκες που αναπαριστούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διαδηλώνουν κατά της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια EPA/JOEDSON ALVE

Οι γερουσιαστές της Βραζιλίας υπερψήφισαν την πρόταση δίωξης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας covid-19, στην αρμόδια επιτροπή που εξέτασε την σχετική έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην ίδια έκθεση συστήνεται να διωχθούν επίσης τρεις γιοι του που κατέχουν δημόσια αξιώματα ή θέσεις, καθώς και 77 ακόμη άτομα. Πέραν των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιγράφονται ποινικές ευθύνες για οκτώ ακόμη αδικήματα, μεταξύ τους παρακίνηση σε έγκλημα, παραποίηση εγγράφων και καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων

Σε συνολικό αριθμό νεκρών από την αρχή της πανδημίας η Βραζιλία έχει υποστεί τις δεύτερες περισσότερες απώλειες παγκοσμίως, με πάνω από 600.000 νεκρούς, πίσω μόνο από τους 740.000 νεκρούς στις ΗΠΑ. Αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι και πάλι στη δεύτερη χειρότερη θέση, με πάνω από 2.830 νεκρούς ανά εκατομμύριο, πίσω μόνο από την τραγωδία του Περού που έχει χάσει 6.000 ανθρώπους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Για σύγκριση, οι ΗΠΑ στην τρίτη θέση έχουν χάσει 2.200.

Ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την έρευνα προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων και δηλώνει ότι δεν είναι ένοχος για τίποτε. Το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αουγκούστοθ Αράς που παραλαμβάνει σήμερα την έκθεση έχει διοριστεί από τον ίδιο, πιθανώς δικαιολογεί την άνεση να μην «απαντήσει» στις κατηγορίες, παρότι είναι σοβαρότατες.

Η 1.300 σελίδων έκθεση που προέκυψε μετά από εργασίες έξι μηνών, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι άφησε τον κορωνοϊό να σαρώσει τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης και χαρακτηρίζει τον πρόεδρο ως «τον κύριο υπεύθυνο για τα λάθη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά την πανδημία».

Ο γερουσιαστής Ρενάν Καλχέιρος που ηγήθηκε της σύνταξης της έκθεσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το χάος της διακυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρου θα μείνει στην ιστορία ως το χαμηλότερο επίπεδο ανθρώπινης ένδειας». Ο πρόεδρος της επιτροπής Ομάρ Αζίζ τόνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που περιέχει η έκθεση, ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Ραντόλφε Ροντρίγκες υπογράμμισε την σημασία της έκθεσης για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL