Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Νίκος Καπραβέλος / Νέα μέτρα ή εκατόμβη νεκρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Καπραβέλος / Νέα μέτρα ή εκατόμβη νεκρών

Νίκος Καπραβέλος

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιστήμονες και προειδοποιούν για εκατόμβη νεκρών. Με το σύστημα υγείας να πιέζεται ήδη και να είναι σε οριακό σημείο οι γιατροί δεν αποκλείουν πιο σκληρά μέτρα το επόμενο διάστημα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Ιatronet είπε χαρακτηριστικά «είναι επόμενο πως έρχεται όχι έξαρση αλλά έκρηξη».

«Τα φωνάζω από τις 22 Αυγούστου, που είδα για τέταρτη φορά ολόκληρη τη μονάδα μου να μετατρέπεται σε ΜΕΘ Covid, παρόλο που ήταν κατακαλόκαιρο, σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον ιό. Κι έλεγα, φανταστείτε τι θα γίνει αν μπει το φθινόπωρο και κρυώσει ο καιρός και αρχίσουν οι παρελάσεις, οι λειτουργίες και οι εορτασμοί στα σπίτια» τόνισε με έμφαση.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, μιλά για γεμάτες ΜΕΘ στο σύνολό τους, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε απλές κλίνες, απεγνωσμένες κλήσεις προς το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εξεύρεση κρεβατιού και συνεχή αύξηση της διαθεσιμότητας νέων τμημάτων.

«Δεν θα σταματήσει αυτό. Το έχουμε ξαναδεί. Σήμερα αναπλήρωνα τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και έπρεπε να βγάλω το πρόγραμμα των εφημερευόντων της εβδομάδας, που έχει πολλές αργίες. Οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι και ζητήσαμε ξανά συνδρομή κι άλλων ειδικοτήτων για να βοηθήσουν. Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με αναπνευστικές ανεπάρκειες, ακόμα και οφθαλμίατροι. Αυτή η κατάσταση είναι κατάρρευση του συστήματος», τονίζει.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας επισήμανε το αίσθημα απογοήτευσης που τον έχει κυριεύσει αποδίδοντάς το σε δύο καίρια ζητήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή: Την παραβίαση βασικών υγειονομικών κανόνων, αφενός, από τους πολίτες κι αφετέρου, από την ίδια την πολιτεία. «Νιώθω μεγάλη απογοήτευση. Σε τέτοιες συνθήκες πίεσης του συστήματος υγείας, των βαριών δεικτών -βλέπετε σήμερα 54 θάνατοι- επιτρέπει συνωστισμούς; Ενώ έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας για να φτάσουμε να πούμε να γίνουν οι παρελάσεις αλλά χωρίς θεατές και η Εκκλησία να κάνει την δοξολογία μόνο με εμβολιασμένους».

Σε ερώτηση αν βλέπει lockdown, επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και αντιπροτείνει μεγαλύτερη πίεση προς τους ανεμβολίαστους. «Δεν είναι μόνο οι παρελάσεις και οι δοξολογίες. Να βάλει πράσινο πάσο παντού, σε μέσα μεταφοράς και αλλού. Να πιέσει τους ανεμβολίαστους με κίνητρα ή επέκταση της υποχρεωτικότητας. Να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα, όπως πήραν κι άλλες χώρες. Αλλιώς ή θα πάμε σε εκατόμβη νεκρών και θα λέει η πολιτεία εγώ σας τα έλεγα, τι με νοιάζει, ή θα πάμε σε lockdown, με ανυπολόγιστες καταστροφές. Γιατί η Ευρώπη λέει εγώ δεν γίνεται να σας επιχορηγώ και εσείς να μη θέλετε να εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL