Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Σεισμός / Μεγάλος σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο - Δεν ανησυχούν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός / Μεγάλος σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο - Δεν ανησυχούν οι επιστήμονες

Σεισμός σεισμογράφος
EUROKINISSI

Αισθητός στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο αλλά και την Αίγυπτο ήταν ο σεισμός μεγέθος 6,1 βαθμώνν της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 8.30 το πρωί. Το επίκεντρό του ήταν 128 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ είχε εστιακό βάθος στα 57,8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Κάρπαθος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι ο σεισμός δεν είναι μέσα στο ελληνικό τόξο, όπως οι δονήσεις του Αρκαλοχωρίου και της Ζάκρου. «Είναι νότια του ελληνικού τόξου. Ουσιαστικά είναι στην αφρικανική πλάκα και όχι στην ελληνική» τόνισε. «Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος ανησυχίας» συνέχισε, προσθέτοντας ότι ήταν σε μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. «Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Μετά από τέτοιους σεισμούς μπορεί να έχουμε μετασεισμούς, αλλά το βάθος είναι τεράστιο – γύρω στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Αυτός είναι σεισμός βάθους, οπότε δεν δημιουργεί προβλήματα» σημείωσε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι πολύ μακριά από τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στην Κρήτη. «Αυτός ο σεισμός είναι ευεργετικός, δηλαδή είναι πάρα πολύ μακριά, δεν θα επηρεάσει κανέναν και φεύγει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας από τη φύση, από το εσωτερικό του πλανήτη» κατέληξε.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Ρόιτερς και καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλεξάνδρεια στα παράλια της Μεσογείου και το Ασιούτ στην Άνω Αίγυπτο είναι μεταξύ των πόλεων κάτοικοι των οποίων αναφέρουν πως τα σπίτια τους και κτίρια ταρακουνήθηκαν από το σεισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρχές για θύματα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL