Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Χρυσή Αυγή / Ο βίος και η πολιτεία του ναζιστή Πατέλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Ο βίος και η πολιτεία του ναζιστή Πατέλη

ΠΑΤΕΛΗΣ

Επέμεναν ελάχιστες ημέρες έως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η ελεύθερη πτώση της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές του Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις βεβαίωναν ότι η ναζιστική συμμορία θα έδινε μάχη για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της παρουσία. Καθώς πλησίαζαν οι μέρες για τις απολογίες των μελών του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, και του ίδιου του Ρουπακιά, οι συνήγοροι των ναζιστών έψαχναν τρόπο αυτές να γίνουν μετά τις εκλογές, ώστε να αποφύγουν ακόμη μια στιγμή μεγάλης αρνητικής φόρτισης ενόψει της κάλπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιώργος Πατέλης, το παλικάρι της οργάνωσης, ο λεβέντης, ο νταής τραμπούκος, κλήθηκε να θυσιάσει ακόμη μια φορά την εικόνα του σκληρού τιμωρού για το χατίρι της συμμορίας. Σηκώθηκε όρθιος στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να απολογηθεί, έπιασε την καρδιά του και με έναν κάκιστο θεατρινισμό παράστησε ότι σωριάστηκε λιπόθυμος στη μέση της δικαστικής αίθουσας.

Σε συνέχεια του σόου, δήθεν έντρομοι και σοκαρισμένοι οι συνήγοροι υπεράσπισης, όλοι τους έμμισθοι υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής, έσπευσαν από πάνω του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Η γελοία παράσταση συνεχίστηκε, με τον Πατέλη να μεταφέρεται με σπασμούς εκτός δικαστικής αίθουσας και τους επόμενους χρυσαυγίτες που επρόκειτο να απολογηθούν να δηλώνουν ότι αδυνατούν να το κάνουν, συγκλονισμένοι από το δράμα του φίλου και συναγωνιστή τους.

Έτσι η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στις εκλογές χωρίς να χρειαστεί να παρουσιάσει σε δημόσια θέα τους δολοφόνους της, χωρίς ευτυχώς αυτό να τη διασώσει. Λίγες ημέρες μετά ο ελληνικός λαός την έστελνε εκτός Βουλής διορθώνοντας το ασυγχώρητο σφάλμα του 2012, του 2014 και του 2015. Αυτό είναι το ήθος του Γιώργου Πατέλη, που λίγα χρόνια νωρίτερα, με τις πλάτες της αστυνομίας και του κεντρικού μηχανισμού της Χρυσής Αυγής, που είχε διασφαλίσει για τον εαυτό της το ακαταδίωκτο, βρισκόταν επικεφαλής του «Πυρήνα Νίκαιας» της ναζιστικής συμμορίας, εκπαίδευε τα μέλη του στο πώς να προβαίνουν σε λιντσαρίσματα, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες και έδινε διαταγές και παραγγέλματα στα οποία καλούσε τα μέλη του πυρήνα να μη δείχνουν έλεος στους εχθρούς τους με τη διαβόητη φράση «ό,τι κινείται σφάζεται».

Ο Πατέλης ήταν ο άνθρωπος που δίδασκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης την απόλυτη πειθαρχία και υπακοή στην ιεραρχία μεταφέροντας πάντα τα μηνύματα της ηγεσίας. Η άμεση αναφορά του ήταν στον Γιάννη Λαγό, τον πάλαι ποτέ μπράβο του αρχηγού Μιχαλολιάκου, στον οποίον έδινε λόγο για τις πράξεις του. Συχνά, στα μηνύματα που έστελνε προς τα άλλα μέλη του τάγματος εφόδου του οποίου ήταν επικεφαλής, έκλεινε με τη φράση «Εντολή Λαγού». Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε υλικό που αποδεικνύει πως ο Πατέλης ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών, ανάμεσα στα οποία και ο Ρουπακιάς, ενώ σε πλήθος φωτογραφιών χαιρετά ναζιστικά ή ποζάρει με τη σημαία των SS.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ως τυπικός θρασύδειλος ναζιστής, είχε επιχειρήσει, ματαίως, να ξεπλύνει τον ιεραρχικά ανώτερό του Λαγό και να χρεώσει τη δολοφονία αποκλειστικά στον συνεργάτη του Γ. Ρουπακιά. Γιάννης Ανδρουλιδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL