Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η οδός Σόλωνος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οδός Σόλωνος

ΔΡΟΜΟΣ

Αν η ιστορία της σύγχρονης Αθήνας είναι μια περιπέτεια, τότε η οδός Σόλωνος είναι η μικρογραφία της.

Πράγματι η Σόλωνος, ο στενός αυτός κεντρικός δρόμος της πόλης, έχει κάτι βαθιά αθηναϊκό στη φυσιογνωμία του. Αντανακλά τους διάφορους κύκλους της αθηναϊκής ζωής. Αστικός δρόμος, με διώροφες κατοικίες κυρίως μέχρι και την Κατοχή, με λίγες καλαίσθητες προπολεμικές πολυκατοικίες, στη συνέχεια χτίστηκε πυκνά με ογκώδεις πολυκατοικίες του ώριμου μοντερνισμού.

Στο μήκος της διασώζονται κτήρια από όλες τις φάσεις λίγο - πολύ.  Όμως αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι μάλλον η εγκατάλειψη των τελευταίων δεκαετιών.

Παρ' όλα αυτά η Σόλωνος έχει πολλούς λόγους να παραμένει ζωντανή. Ιδίως το πάνω κομμάτι της.

Η Νομική Σχολή, με την οποία ασχοληθήκαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Φυσικείο, το Βιβλιοπωλείο της Εστίας, τα "φωτοτυπάδικα" που χρησιμοποιούν οι φοιτητές, τα πολυάριθμα γνωστά βιβλιοπωλεία, όπως οι εκδόσεις Λιβάνη, τα φροντιστήρια, η επαφή με το Κολωνάκι στην αρχή του δρόμου και η πληθώρα των δικηγορικών γραφείων δίνουν τον τόνο και το χρώμα τους στη Σόλωνος.

Ένα χρώμα πότε μουντό, πότε ζωηρό, πότε σκοτεινό, πότε λαμπερό. Αυτή είναι η πυκνή οδός των φοιτητών της Αθήνας. Ο μακρύς δρόμος της πόλης και των αγώνων. H Σόλωνος, με έντονη τη φοιτητική παρουσία λόγω των πανεπιστημιακών σχολών, συμπορεύεται για πολλές δεκαετίες με το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η ονομασία της παραπέμπει στον αρχαίο Αθηναίο νομοθέτη, φιλόσοφο, ποιητή και έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, τον Σόλωνα τον Αθηναίο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL