Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Κύπρος / Πώς κατέρρευσε η συγκυβέρνηση στα Κατεχόμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύπρος / Πώς κατέρρευσε η συγκυβέρνηση στα Κατεχόμενα

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΑΝΕΡ
Anadolu

Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου περιγράφει αναλυτικά το πώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2020 μεταξύ τριών κομμάτων συγκρότησε μία ομάδα 25 βουλευτών από τρεις πολιτικές παρατάξεις και υποστήριξη από ακόμη δύο ανεξάρτητους (στην «βουλή» το όριο για την απαρτία είναι οι 26), υπό την ηγεσία του Ερσάν Σανέρ. Στις αρχές του καλοκαιριού αποχώρησε από το ΚΑ ο ένας βουλευτής (στη συνέχεια ίδρυσε δικό του πολιτικό σχηματισμό) από τους δύο. Στη συνέχεια και ο Σερντάρ Ντεντκάς (γιός του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς) απείχε από τις συνεδριάσεις λόγω διαφωνιών με τις επιλογές του κυβερνητικού σχηματισμού. Στις αρχές του Οκτωβρίου έγινε σαφές ότι σε επανειλημμένες συνεδριάσεις δεν υπήρχε απαρτία.

Ο Σανέρ φέρεται να πρότεινε στις πολιτικές παρατάξεις να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογικές διαδικασίες στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευρές που απαιτούσαν άμεση επιβολή απαγορεύσεων αντίστοιχων προεκλογικής περιόδου, ώστε η νυν ηγεσία να μην εκμεταλλευτεί την επί μήνες διατήρηση της εξουσίας για να προωθήσει τις δικές της θέσεις.

Το τι θα γίνει από δω και πέρα φαίνεται ότι πρακτικά είναι στην ευχέρεια του «προέδρου» των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, εκλεκτού της Άγκυρας και του Ερντογάν. Το σενάριο της συγκρότησης ενός άλλου σχηματισμού από την παρούσα σύνθεση της «βουλής« των Κατεχομένων είναι μία πιθανότητα που μοιάζει περισσότερο θεωρητική παρά υπαρκτή, ακόμη και για υπηρεσιακή διαδικασία ως τις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL