Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Σεισμός Λασίθι / Παραμένει το ερώτημα εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Λασίθι / Παραμένει το ερώτημα εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Σεισμός Λασίθι
EUROKINISSI

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τον σφοδρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη και έγινε αισθητός στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Οι επιστήμονες δεν λένε ακόμα με βεβαιότητα εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και προειδοποιούν ότι η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να δώσει μεγάλες δονήσεις μέχρι και 5,5 Ρίχτερ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, «δεν ξέρουμε την οροφή του δυναμικού της περιοχής, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να φτάσει». Όπως είπε για το ρήγμα που έδωσε τα 6,3 Ρίχτερ, υπάρχουν ασαφείς ιστορικές πληροφορίες καθώς ο σεισμός έγινε στη θάλασσα.

«Με βάση το ιστορικό της περιοχής φαίνεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, απλώς μπορεί να έχουμε μεγάλους μετασεισμούς» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή ανήκει σε ένα ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο το οποίο φτάνει και μέχρι τις ακτές.

Αυτό που επισημαίνουν σε κάθε τόνο είναι ότι η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά στις παράκτιες περιοχές με αποτέλεσμα να γίνει πιο αισθητός στους κατοίκους και ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε παλιά και ετοιμόρροπα σπίτια, όπως επεσήμανε ο ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα τόνισε ότι η περιοχή του ελληνικού τόξου είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.


Μέχρι στιγμής, πάντως, η μετασεισμική δραστηριότητα που είναι χαμηλή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων καθώς μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί δέκα σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,7  - 4,1  - 3,1 -2,8 – 3,1 – 2,4 – 3,3 – 2,8 -2,6  και 2,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL