Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η Νομική Σχολή της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Νομική Σχολή της Αθήνας

ΝΟΜΙΚΗ

Η Νομική Σχολή της Αθήνας, τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -Δικαστική Σχολή κάποτε-, ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα τον Απρίλιο του 1837. Από τη Νομική Σχολή της Αθήνας αποφοίτησαν ουκ ολίγοι σημαντικοί νομικοί επιστήμονες και δάσκαλοι.

Το κεντρικό κτήριο της Σχολής βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο ανάμεσα στις οδούς Ακαδημίας, Σίνα, Σόλωνος και Μασσαλίας. Πρόκειται για κτίσμα του Μεσοπολέμου, με λιτές γραμμές που ταιριάζουν με την αυστηρότητα της Νομικής επιστήμης. Μέχρι η έδρα της να μεταφερθεί εδώ, στεγαζόταν στο κτήριο Κλεάνθη στην Πλάκα (Παλαιό Πανεπιστήμιο) και τη δεκαετία του 1860 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου (Αθηναϊκή Τριλογία).

Το κτήριο έγινε ιδιαίτερα γνωστό με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου - Μαρτίου 1973, όταν οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν ενάντια στο καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας. Αφορμή του ξεσηκωμού έγινε διάταγμα που έδινε τη δυνατότητα στο υπουργείο Άμυνας της Χούντας να διακόπτει την αναβολή στράτευσης όσων φοιτητών εθεωρούντο αντιδικτατορικοί. Τρεις ημέρες μετά την έκδοση του νομοθετικού διατάγματος η Ασφάλεια συνέλαβε δημοκρατικούς φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία του τεντυμποϊσμού (νόμος 4000). Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φοιτητών που, στις 21 Φεβρουαρίου του 1973, κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής, απαιτώντας την ανάκληση του χουντικού διατάγματος.

Μεγάλος αριθμός πολιτών έσπευσαν στο κτήριο της Νομικής για να υποστηρίξουν το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση, σε κατάσταση αιφνιδιασμού, κινητοποίησε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που με πρωτοφανή βαρβαρότητα κατέστειλαν την εξέγερση. Το κτήριο της Σχολής περιλαμβάνει το μεγάλο αμφιθέατρο της οδού Σίνα (ΜΑΣ), στο οποίο γίνονται και μαθήματα και συνελεύσεις άλλων επιστημονικών κλάδων και τμημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL