Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Efood / Surfing στα κέρδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Efood / Surfing στα κέρδη

Με αυξημένα κέρδη 31,6 εκατ. ευρώ, 8 περισσότερα από το 2019, έκλεισε την περσινή χρονιά η efood, την ίδια στιγμή που η εταιρεία στην αρχή της πανδημίας έκανε και χρήση της φορολογικής ωφέλειας που δόθηκε από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει με ακόμη πιο μελανά χρώματα την απόφασή της να προχωρήσει στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων για 115 εργαζομένους ντελιβεράδες και να τους βαφτίσει “freelancers”, απόφαση που εν τέλει, μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ανακάλεσε μετατρέποντας τις υπάρχουσες συμβάσεις 2.016 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών (KPMG) για το 2020 που μελετήσαμε, προκύπτει άνοδος σε όλους τους οικονομικούς και εμπορικούς δείκτες της Online Delivery A.E., της εταιρείας, δηλαδή, της efood, που ανήκει πλέον στον γερμανικό κολοσσό online delivery Delivery Hero.

Ειδικότερα, κατά την εταιρική χρήση 1.1.2020 - 31.12.2020, προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ έναντι 43,1 εκατ. ευρώ το 2019. Η αύξηση στον κύκλο εργασιών προήλθε κυρίως από την αύξηση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τις προμήθειες (13,4 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2019).

Επιπλέον ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως «premium placement», προτεινόμενα πιάτα κ.λπ. (5,3 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2019). Τέλος, αυξήθηκαν και τα συνεργαζόμενα καταστήματα της πλατφόρμας φθάνοντας τα 13.000 τον Δεκέμβριο του 2020.

Συνολικά τα κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν στα 31.653.000 έναντι 23.703.000 το 2019.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα παραπάνω κέρδη για το 2020 η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε τη διανομή μερισμάτων ποσού 20 εκατ. ευρώ προς τους Γερμανούς ιδιοκτήτες, ενώ μέσα στην περσινή χρονιά εκταμιεύθηκαν άλλα 11 εκατ. ευρώ σε μερίσματα από τα κέρδη χρήσης του 2019, καθώς και από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Με λίγα λόγια στις τσέπες των μετόχων μπαίνουν ζεστά και άμεσα διαθέσιμα 31 εκατομμύρια μέσα σε ενάμιση χρόνο... πανδημίας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα το 2020 ανήλθαν στα 41 εκατ. ευρώ, έναντι 29 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει σταθερό στα 2.365.020 και είναι ολοσχερώς καταβεβλημένο.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι κατά το 2020 η efood υπέγραψε και σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Σκλαβενίτης για παραγγελιοληψία προϊόντων σούπερ μάρκετ και διανομής αυτών αντί προμήθειας, η οποία ενεργοποιήθηκε φέτος και αναμένεται να επιφέρει επιπλέον έσοδα.

Μόλις 378 οι πλήρους απασχόλησης

Αν όμως όλα πάνε ρολόι για την εργοδοσία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους εργαζομένους της, καθώς, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2020, «ο μέσος αριθμός εργαζομένων που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης είναι 378 εργαζόμενοι (268 το 2019), εκ των οποίων είναι όλοι μισθωτοί».

Κοινώς ελάχιστοι σταθεροί εργαζόμενοι, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του σωματείου των κούριερ και ντελιβεράδων (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων - ΣΒΕΟΔ), στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στην efood (πλήρους, ορισμένου χρόνου και freelancers) ανέρχονται σε περίπου 3.500!  Όπερ σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα εργάζεται μέχρι σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή ως freelancers και μόλις το 10% διαθέτουν σταθερή σχέση εργασίας!

Δάνειο με εγγυήτρια την efood

Στις εκθέσεις ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο τραβάει την προσοχή. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, η efood, καθώς και άλλες δύο ελληνικές εταιρείες που έχουν ενσωματωθεί επίσης (Deliveras και Go Delivery) έχουν μπει ως εγγυήτριες σε δάνειο ύψους 125 εκατ. ευρώ το οποίο έχει πάρει η μητρική Delivery Hero!

Όπως περιγράφεται, «με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2019, η Εταιρεία προχώρησε σε παροχή εγγύησης υπέρ της μητρικής της εταιρείας Delivery Hero SE για πιστωτική διευκόλυνση της τελευταίας από την τράπεζα UniCredit AG Γερμανίας».

Αυτό σημαίνει ότι «κάθε οντότητα προσχώρησε ως κοινός υπεύθυνος σε όλες τις παρούσες, μελλοντικές και ενδεχόμενες απαιτήσεις της UniCredit Bank που προκύπτουν από την ανανεούμενη πιστωτική διευκόλυνση στις 25 Οκτωβρίου 2018 και ποσού 125 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει η τράπεζα με τη μητρική εταιρεία Delivery Hero S.E.».

2015: Η χρυσή χρονιά για την παναμέζικη offshore της efood

Σιγήν ιχθύος κρατούν οι ιθύνοντες της efood μετά τις αποκαλύψεις της ΑΥΓΗΣ της Τετάρτης για το αφανές αλισβερίσι offshore εταιρειών, άγνωστων ιδιοκτητών, μεταβιβάσεων μετοχών και εξαγορών μέχρι την απόκτησή της από την Delivery Hero στα μέσα του 2015.

Συντηρώντας τη σιωπή για το ποιοι είναι πραγματικά ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι Παμίνος και Κωνσταντίνος Κυρκίνης παραμένουν υπόλογοι στο ερώτημα ποιοι και γιατί επέλεξαν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους μέσα από την παναμέζικη offshore Campania Holdings S.A. και τις κυπριακές Trust Companies NSC Nominees Limited και NSC Global Corporate Services LTD, οι οποίες ίδρυσαν και χρηματοδοτούσαν την efood μέχρι την εξαγορά της μέσω Λουξεμβούργου από τον γερμανικό κολοσσό του online delivery.

Ο ρόλος δε της παναμέζικης Campania Holdings ως χρηματοδότριας φαίνεται να παίζει κομβικό ρόλο στις ελληνικές ψηφιακές start ups, καθώς συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο και της Taxibeat (νυν Beat). Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της efood όσο και της Taxibeat, η Campania Holdings, την ίδια «χρυσή χρονιά» του 2015, μεταβίβασε τις μετοχές που κατείχε στην κυπριακή ADSI New Ideas LTD, που, όπως έχουμε αποκαλύψει, ανήκε σε στενά συγγενικά πρόσωπα του Απόστολου Αποστολάκη (μέχρι το τέλος του 2016, οπότε πουλήθηκε στη ΝΙΟ Global Fund Limited, βλ. έρευνα ΑΥΓΗΣ «Οι Ελβετοί, το μαύρο χρήμα και οι μετοχές της Τaxibeat», 03.12.2018).

Την ίδια στιγμή η ADSI συμμετείχε και στη μετοχική σύνθεση της Blueground, ηλεκτρονικής πλατφόρμας μίσθωσης κατοικιών μακροπρόθεσμης διαμονής, με πλαστό ΑΦΜ, που ανήκε σε άλλη εταιρεία από την Πάτρα (βλ. έρευνα ΑΥΓΗΣ «Η Beat, η κυπριακή off shore και το πλαστό ΑΦΜ», 12.11.2018)

Ο Απ. Αποστολάκης είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους  Έλληνες entrepreneurs και venture capital επενδυτές μέχρι και σήμερα (ιδρυτής του fund για start ups VentureFriends, το οποίο αξιοποιεί και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία), ο οποίος ήταν διευθυντής έως τον Φεβρουάριο του 2017 της Taxibeat, μαζί με τον Νικόλαο Δανδράκη.

Επίσης, σε συνεντεύξεις του το 2012 παρουσίαζε, μαζί με τον Παμίνο Κυρκίνη, το κοινό δημιούργημά τους, αυτό της efood, εντούτοις δεν εμφανίζεται σε κανένα εταιρικό δεδομένο σε σχέση με την efood, σύμφωνα με την έρευνά μας.

Τα αδέλφια Παμίνος και Κωνσταντίνος Κυρκίνης εμφανίζονται από την πρώτη ημέρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Online Delivery A.E. (η εταιρεία της efood) ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Ο Κων. Κυρκίνης έχει συνδεθεί στενά με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς έχει εμφανιστεί στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την offshore Eternia Capital Management στις νήσους Κέιμαν, η οποία, όπως αποκάλυψε η δημοσιοποίηση των Paradise Papers, ανήκε κατά 50% στη Μ. Γκραμπόφσκι.

Σε αριθμούς

31,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη

64,4 εκατ. ο κύκλος εργασιών για το 2020

378 όλοι κι όλοι οι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης

125 εκατ. ευρώ το δάνειο της μητρικής Delivery Hero από την UniCredit Γερμανίας με εγγύηση της efood

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL