Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Νομική Σχολή Αθηνών / Εξ' αποστάσεως και όχι δια ζώσης τα μαθήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομική Σχολή Αθηνών / Εξ' αποστάσεως και όχι δια ζώσης τα μαθήματα

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Eurokinissi

Μετά από ενάμιση χρόνο, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Οκτωβρίου, με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας δια ζώσης των ΑΕΙ.

Ο προβληματισμός των πρυτανικών αρχών έγκειται στο πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους φοιτητές η ανακοίνωση της Νομικής Σχολής Αθηνών για διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων για το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2021. Η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, να ξεκινήσει  τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή καθώς θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Ενώ αν χωριστούν οι φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες προφανώς και δεν μπορεί να κάνει μάθημα ο καθηγητής.

Οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησαν καθηγητές και πρυτανικές αρχές αφορούσαν τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς στις περισσότερες σχολές αυτό φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των πρωτοκόλλων υγείας που θα πρέπει να τηρηθούν.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση αυτή της Νομικής θα υιοθετηθεί και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνάντηση των πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι πρυτάνεις ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στα ΑΕΙ να οργανώνουν εξ αποστάσεως μέρος των υποχρεωτικών θεωρητικών μαθημάτων. Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι δεν έχει αξία να γίνουν ένα ή δύο μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ενώ τόνισαν ότι η απόφαση των ειδικών του ΕΟΔΥ είναι διά ζώσης μαθήματα σε πλήρη σύνθεση.

Η απόφαση των ειδικών λέει ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»,  τονίζοντας ότι «η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός».

Η μόνη εξαίρεση που εξετάζεται από το υπουργείο είναι να επιτραπεί σε πανεπιστημιακούς που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα να κάνουν εξ αποστάσεως μάθημα.

Για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των φοιτητών υπάρχει η δυνατότητα για προσλήψεις, όπως ορίζει ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ωστόσο ισχυρό όπλο αποτελεί το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού φοιτητών κοντά στο 75%, πανεπιστημιακών και διοικητικών, ενώ στα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν μονάδες για εμβολιασμό.

Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι: «Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

  • Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
  • Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».

    Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω.Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.

    Ο Κοσμήτορας – Λίνος Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL