Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
ΕΛΜΕΠΑ / Δωρεάν rapid test στους φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΜΕΠΑ / Δωρεάν rapid test στους φοιτητές

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θολό ακόμα το τοπίο για το ποιοι θα ελέγχουν την είσοδο των φοιτητών στις σχολές

«Η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να μεριμνήσουν για τη δωρεάν διενέργεια rapid test των φοιτητών που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν ακόμη, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας που αφορά όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και την προφύλαξη των μελών της», λέει στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νίκος Κατσαράκης, σχολιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ΑΕΙ που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κατσαράκης, δεν πρόκειται για ένα σωστό μέσο πίεσης για να εμβολιαστούν οι φοιτητές αλλά για θέμα προάσπισης της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό είναι ανάγκη να γίνονται δωρεάν τα τεστ, ώστε να είναι μικρότερη η πιθανότητα διασποράς.

Ψηφιακά ο έλεγχος των πιστοποιητικών

Το βασικό ζήτημα ωστόσο έγκειται στον έλεγχο των πιστοποιητικών των φοιτητών, καθώς το τοπίο είναι ακόμη «θολό». Η πρώτη σκέψη του αρμόδιου υπουργείου ήταν να πραγματοποιείται ο έλεγχος από τα μέλη ΔΕΠ. «Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι αδύνατον οι καθηγητές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εναλλαγής των μαθημάτων να κάνουν και έλεγχο όλων αυτών των πιστοποιητικών, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι θα χάνεται πολύτιμος χρόνος, θα προκύψουν και άλλα ζητήματα. Είναι κάτι που τα μέλη του διδακτικού ή εργαστηριακού προσωπικού δεν αποδέχονται ούτως ή άλλως», υπογραμμίζει ο κ. Κατσαράκης.

Τελικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύνανται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό, με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία». Βέβαια, πρόκειται για ένα ακόμη σημείο που προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμούς, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

«Πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο τί θα γίνει με τις προσλήψεις και αν μπορεί να εφαρμοστεί. Νομίζω πως θα είναι κάποιοι άνθρωποι ασφαλείας σεκιούριτι που θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά στις εισόδους. Κατά την γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να λυθεί με ψηφιακό τρόπο, δηλαδή να ελέγχονται ψηφιακά τα τεστ», τονίζει ο Ν. Κατσαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι υψηλά, αφού το 92% του συνόλου του προσωπικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 70% των φοιτητών. «Το σημαντικό είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ανταποκριθεί στον εμβολιασμό. Θα καταβάλουμε προσπάθεια οι εμβολιασμένοι φοιτητές να ξεπεράσουν το 85%. Ήδη έχουμε ζητήσει να εμβολιάζονται με προτεραιότητα οι φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν πλησίον του ΕΛΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης», είπε ο κ. Κατσαράκης, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη το απόγευμα θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα.

Πώς θα προσέρχονται στα ΑΕΙ

Σημειώνεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ και να εισέρχονται σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες, οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) που θα διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Στα φοιτητικά εστιατόρια και κυλικεία -που είναι σε εσωτερικούς χώρους- θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα παίρνουν το φαγητό τους σε πακέτο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL